Waarom willen we een ventilatie systeem D kunnen sturen (harder en zachter zetten)? Omdat je wel voldoende wil ventileren, maar dan ook weer niet te veel.
Ondanks het feit de warmterecuperatie in een D-systeem steeds beter wordt heb je toch nog steeds warmte verliezen. Deze warmte verliezen worden groter naarmate de unit harder draait. Dit komt omdat de warmte recuperatie meestal wat minder efficiënt verloopt bij hogere debieten, maar ook omdat je meer lucht verplaatst en dus meer energieverliezen krijgt.
Je dient ook rekening te houden met het elektriciteitsverbruik van de unit. Het verbruik is niet recht evenredig met het gevraagde debiet. Als je een Zehnder Comfo Air Q 350 op pakweg 150m³ laat draaien is het elektriciteit verbruik 19Watt. Als je het debiet verdubbelt, zal het verbruik meer dan verviervoudigen (84Watt).
Een andere reden om de unit op een correct debiet te zetten is het geluid. Als de luchtsnelheid boven 1 meter per seconde uit de ventielen stroomt ga je de verplaatsing van de lucht horen. Een goede regel om dit te vermijden is om de ventilatie unit op 1/3 van het door de EPB berekende debiet te plaatsen. Op die manier zal je een standaard woning ongeveer 10 maal per etmaal volledig geventileerd hebben en zal je de zich verplaatsende lucht niet horen.
De meeste units komen met een driestanden schakelaar. Die schakelaar laat je toe de unit op drie niveaus in te regelen. Sommige units hebben een verstandenschakelaar, waarbij de laagste stand een afwezigheidstand is. Dan draait de unit op een zeer laag niveau (meestal 50m³), is het verbruik zeer laag evenals de warmte verliezen. Maar het voordeel is dat de woning toch geventileerd blijft. Deze schakelaars zijn meestal bekabeld. Dus zeker niet vergeten als je de elektriciteit legt.
Een handig optie is een tijdsklok. Daarmee stuur je de unit een beetje zoals een traditionele verwarming. Je kan in functie van een uurrooster de unit meer of minder laten ventileren. ’s Morgens, nadat je naar je werk vertrokken bent, kan je de unit bv gedurende een half uurtje wat hoger zetten om hem daarna op de laagste stand te zetten.
Je kan de unit ook vraaggestuurd maken via CO2 sensoren en vochtigheidssensoren. Op deze manier kan je de het e-peil voor de woning laten dalen. Hoeveel hangt af of je CO2 sensoren in elke droge ruimte plaatst of enkel in de belangrijkste verblijfsruimte (living of belangrijkste slaapkamer). In sommige units zitten deze sensoren standaard ingewerkt. Bij de meeste units gaat het om een optie.
Heel wat units hebben de software aan boord om rechtstreeks door deze sensoren gestuurd te worden. Je kan ook een omweg maken via je domotica of home automation systeem. Dan geven de sensoren hun signaal door naar de centrale controller. Deze zal dan de unit aansturen en hem bv een in een hogere stand plaatsen. Heb je een 0-10V sturing in de ventilatie unit, dan kan je ook traploos gaan sturen. Bv als de CO2 met 5% toeneemt, laat ik mijn unit 10% sneller draaien. Dankzij je domotica kan je ook makkelijk op tijd gaan sturen zonder aparte tijdsklok.
Meer en meer kan je de ventilatie unit sturen via een app op je smartphone. Daarbij kan je ook vaak een aantal parameters uitlezen.
Waar je dient mee rekening te houden is dat als je het debiet van de ventilatie systeem D aanpast, dit voor alle kamers in de woning is en zowel in toevoer als aanvoer. Dit in tegenstelling tot een systeem C+, waarbij je de afvoer kamer per kamer stuurt. Dit kan (voorlopig) nog niet in de D-systeem.
Je ziet dat er best wel wat mogelijkheden zijn en bij Ruban Zelfbouw denken wij steeds mee om een oplossing te vinden voor jouw vraag of probleem.
Kunnen wij je helpen? Kijk hier hoe Ruban Zelfbouw je kan helpen met jouw vragen rondom ventilatie. Of neem hier alvast een kijkje voor meer informatie over alles wat betreft ventilatie. Uiteraard kan je gewoon contact met ons opnemen of meteen een offerte aanvragen.