Alles over aarding.

De aarding in een woning bestaat uit een aardlus of aardpinnen, een aardonderbreker en de bijkomende equipotentiaal verbindingen.

Aardlus

1Meestal legt de aannemer de aardlus bij een nieuwbouw. De aardlus bestaat uit een verlode koperdraad van 35mm². Deze komt onder de buitenmuren op de bodem van de funderingssleuf. Beide uiteinden komen uit in de onmiddellijke omgeving van het verdeelbord of bij de energie bocht.

Bij een verbouwing kan je geen aardlus plaatsen. Een alternatief voor de aardlus zijn aardpinnen. Het gaat om koperen staven van 1.5 meter lang die je in de grond klopt. Op die manier zorgen deze voor voldoende aarding. We adviseren vier aardpinnen van 1.5 meter lang te gebruiken. Je verbindt telkens 2 aardpinnen aan elkaar via een koppelstuk.

4Waar sla je de pinnen? Als je bij een verbouwing een nieuwe vloerplaat plaatst, kan je de pinnen best binnen, onder de vloerplaat slaan. Op die manier zitten de pinnen en de koperen kabel die ze verbindt, onder de vloerplaat en kan de aarding niet worden beschadigd. Plaats de pinnen zover mogelijk uit elkaar (minimum 3 meter).

3Kan je de pinnen niet binnen slaan, sla ze in de tuin. Probeer ze op een plaats te slaan waar je later niet meer gaat graven. Dit om te vermijden dat je de koperen leiding tussen de aardpinnen en het verdeelbord zou beschadigen.

 

Hoe ben ik zeker dat de aarding voldoende is?

Ben je niet zeker van je aarding (bv bij een verbouwing) dan kunnen we met een aardingsmeter de aardingsweerstand nameten. Deze moet minder dan 30 ohm zijn.
Mits betaling van een waarborg kan je onze aardingsmeter gebruiken om zelf de aardingsweerstand te meten. Dit is een zeer eenvoudige procedure die we je graag uitleggen.

Neem hiervoor even contact met ons op.

De aardonderbreker

De aardonderbreker heeft de vorm van een T en is uitgevoerd in koper. Op de aardonderbreker sluit je de aardlus aan of de koperen kabel die de pinnen met elkaar verbindt.

6Van daaruit vertrekken de “bijkomende equipotentiaal verbindingen”. In de praktijk komt dit neer op een verbinding met een geelgroene kabel van 6mm2 tussen de aardonderbreker en

  • Het verdeelbord
  • De metalen onderdelen van de woning (bv een metalen balk, een metalen steun,..) voor zover ze niet worden weggewerkt
  • Metalen leidingen van sanitair, CV, gas
  • Collectoren
  • Douche- en badkuip

 

Ruban Zelfbouw heeft ook een handige handleiding elektriciteit online staan die je kan downloaden.

Uiteraard zijn we steeds bereid u te begeleiden waar nodig. Of misschien weet u exact wat u nodig heeft. Vraag dan snel een offerte aan!

Thomas De Clercq
18/04/2019
Thomas De Clercq

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikelen of promoties? Schrijf je vrijblijvend in op onze nieuwsbrief (max 1 keer per maand, geen spam!).