De slimme teller is er voor iedere bouwer of verbouwer.

Er tekenen zich een aantal tendensen af in het energielandschap waardoor de overheden verplicht worden actie te ondernemen. Wat zijn de gevolgen voor mij en mijn elektrische installatie?

Het energieaanbod wordt steeds grilliger omdat hernieuwbare energie een groter aandeel inneemt in de totale energieproductie. De zon schijnt niet altijd en het waait niet elke dag lekker hard. Bovendien neemt de vraag naar elektriciteit toe. Denk maar aan elektrische auto’s en warmtepompen. Door de grote schommelingen in vraag en aanbod kan de prijs in de toekomst sterk gaan variëren, maar kan er ook een overbelasting van het netwerk ontstaan.

image005 3

Daarom heeft de overheid beslist om de klassieke (terugdraaiende) teller af te schaffen en te vervangen door de digitale meter. Deze kan bijhouden hoeveel elektriciteit je van het net haalt en hoeveel je op het net plaatst. 

Door een verschil in prijs te hanteren tussen beide (van het net halen kost je veel meer dan wat het op het net plaatsen van elektriciteit opbrengt), zal de overheid je stimuleren energie te verbruiken op het moment van productie. Op die manier blijven vraag en aanbod beter in evenwicht en vermijden we overbelaste netten. 

Concreet betekent dit dat je in de toekomst in je elektrische installatie best een stukje intelligentie verwerkt. Daarmee kan je grote verbruikers aanschakelen als je zonnepanelen energie opwekken. De grote verbruikers in een residentiële woning zijn de droogkast, de vaatwas, de wasmachine, maar ook eventueel een warmtepomp of bijvoorbeeld een elektrische wagen. 

image007Niko lanceert daarom een kit met een aantal slimme stopcontacten die je kan sturen via een draadloze hub. Deze draadloze hub is verbonden met je digitale teller en kan de productie van elektriciteit monitoren. Telkens als er een injectie van elektriciteit in het net is, zal de app je waarschuwen. Op die manier krijg je meer inzicht in je productie en verbruik. Maar de hub kan ook  via een aantal geschakelde stopcontacten je vaatwas of wasmachine aansturen. Op die manier vermijd je goedkoop energie te leveren aan het net terwijl je dan later dure energie van het net moet halen. Ruban Zelfbouw biedt deze kit reeds aan zijn klanten aan.

Maar in de toekomst zal je ook nog rekening moeten houden met het capaciteitstarief. Daarbij zal jouw tarief stijgen als je in een bepaalde periode een heel hoog piekverbruik hebt gehad (als je bv alle toestellen samen laat werken). Dus zal je niet alleen moeten verbruiken als je produceert, maar ook piekverbuik vermijden door je verbruik in de tijd te spreiden.

Wat voor gevolgen heeft dit nu voor jouw elektrische installatie? Met onderstaande tips houden we bij Ruban Zelfbouw rekening bij het ontwerp van jouw installatie.

  • De stopcontacten van grote verbruikers kan je apart afzekeren in het verdeelbord. Op die manier kan je deze ook in het verdeelbord zelf schakelen en ben je niet afhankelijk van draadloze stopcontacten.
  • Vaak zal een toestel gestuurd worden via de wifi in je woning. Een goede wifi verbinding in de buurt van grote verbruikers is dus zeker geen luxe. Zorg, met een datakabel, voor een link tussen teller en verdeelbord en teller en modem. Op die manier kan je de data van de teller makkelijker integreren in jouw installatie.
  • Denk nu reeds aan een elektrische wagen: zorg voor een goede laadpaal die pieken in jouw verbruik kan vermijden door je wagen te laden op momenten van gering stroomverbruik.
  • Als je zonnepanelen plaatst dien je rekening te houden met je verbruik. Meer stroomopbrengst voorzien dan je zelf kan verbruiken heeft geen zin. 

Bespreek jouw plannen met Ruban Zelfbouw en ga binnenkort aan de slag!

Thomas De Clercq
08/12/2020
Thomas De Clercq

Andere artikelen

Elektriciteit: hoe de verlichting uittekenen voor je woning?

Lees verder

Elektriciteit leggen: hoe teken ik een elektrisch plan?

Lees verder

Welke voorbereidingen maken voor je elektrische installatie?

Lees verder

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikelen of promoties? Schrijf je vrijblijvend in op onze nieuwsbrief (max 1 keer per maand, geen spam!).