De zomertijd komt eraan!

Knipsel summeretime

In de nacht van 30 maart naar 31 maart schakelen we over naar de zomertijd. We draaien dan de klok één uur vooruit.

 

Wat gebeurt er met de tijdsklokken in electrische installaties?

tijdsklokBij Ruban Zelfbouw voorzien we vaak tijdsklokken in de elektrische installaties. Deze klokken kunnen dan een lichtkring, een pomp, een rolluik of een ander toestel op tijd sturen.
Gaat het om een eenvoudige tijdsklok, dan dien je die zelf aan te passen aan het nieuwe uur.

 

bolMakkelijker is een tijdsklok met astrofunctie in je verdeelbord te plaatsen. Dergelijk klokken houden rekening met de plaats op aarde waar je woning staat. Bij het opstarten van deze klok moet je de lengtegraad en breedtegraad van je woning in geven. Deze gegevens vind je makkelijk terug via google maps.

buitenverlichtingEens deze gegevens ingegeven kan de klok jouw verlichting, rolluiken of ander toestellen schakelen op basis van tijd en/of op basis van het moment van zonsopgang of zonsondergang. Dit kan heel handig zijn om bv de tuinverlichting of de verlichting op de oprit aan te schakelen ingeval van zonsondergang. Ook rolluiken kan je er mee schakelen.

 

terras

Dieven afschrikken

Wil je ook aanwezigheidssimulatie doen, dan is er een functie die at random 15 min voor of na zonsondergang op zonsopgang je toestellen schakelt. Dus nooit op exact hetzelfde moment.

Een leuke combinatie is een gewone tijdsklok zonder astrofunctie met een schemerschakelaar. Een schemerschakelaar schakelt de verlichting of een ander toestel als het donker wordt. Hoe donker? Dat kan je zelf instellen. Deze combinatie kan dan bv de tuinverlichting schakelen, elke dag tussen 17.00 en 24.00 op voorwaarde dat het donker is of begint te schemeren.

Wat is een tijdsrelais dan?

Een totaal andere toepassing van schakelen met tijd is een tijdsrelais. Daarbij schakel je een toestel in met een vertraging (bv 3 minuten) en schakel je het uit met een vertraging.
Een goed voorbeeld is bv een ventilator in het toilet. Als je het licht in het toilet aan doet start de ventilatie pas 3 minuten later op. Verlaat je het toilet, dan blijft de ventilator nog bv 5 minuten nadraaien.

Het nadeel van dergelijk oplossing is dat een tijdsklok of een tijdsrelais maar één of twee toestellen of lichtkringen kan schakelen. Wil je heel veel zaken op tijd schakelen dan is dit niet echt de ideale oplossing. Dan je beter overschakelen op een domotica systeem. Daar kan je bijna alles op tijd gaan schakelen via je software.

Had je graag wat meer geweten dan kan je steeds bij Ruban Zelfbouw terecht. Heb je concrete plannen en wil je snel een offerte dan kan dat hier.

 

Thomas De Clercq
28/03/2019
Thomas De Clercq

Andere artikelen

Elektriciteit: hoe de verlichting uittekenen voor je woning?

Lees verder

Elektriciteit leggen: hoe teken ik een elektrisch plan?

Lees verder

Welke voorbereidingen maken voor je elektrische installatie?

Lees verder

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikelen of promoties? Schrijf je vrijblijvend in op onze nieuwsbrief (max 1 keer per maand, geen spam!).