Op welke plaatsen in je woning wil je verlichting voorzien? Daar denk je best al over na nog voor de ruwbouw start. Leg je je elektriciteit met een zelfbouwpakket van Ruban Zelfbouw, dan kun je je elektriciteitsplan én lichtplan laten uittekenen door één van onze interieurvormgevers. Op die manier zal je stevig besparen op jouw project.
De verlichting in je woning is een belangrijk onderdeel van je elektriciteitsinstallatie. Denk er goed over na, want het is niet evident om achteraf nog aanpassingen te doen. Wil je graag advies krijgen en besparen in één moeite? Informeer je dan over zelfbouw. Onze experten helpen jou bij het ontwerpen van een compleet uitgeruste en toekomstgerichte elektrische installatie op maat.
Samen met onze binnenhuisarchitect teken je je elektriciteitsplan en je lichtplan in. Zo ben je zeker van een goed ontwerp dat werkt voor jou. Met ons handige zelfbouwpakket leg je vervolgens zelf je elektriciteit. Daarbij krijg je alle begeleiding die je nodig hebt.
Een lichtkring bestaat uit één of meer lichtpunten (spots, lampen, armaturen …) die je samen aan of uit doet. Hoeveel lichtkringen voorzie je best per ruimte? Zowel voor de eetkamer, living, keuken als badkamer zit je telkens goed met twee lichtkringen:
Onze specialisten kunnen je bijstaan bij diverse onderdelen van de installatie, zoals het maken van je lichtplan. Zo weet je perfect waar je centrale lichtpunten, ledverlichting of spots moet voorzien.
Voor een cosy sfeer in de woning kies je lichtbronnen met een aangepaste kleur. Hoe warmer het licht, hoe gezelliger. Overweeg ook om te werken met diffuus licht, een echte sfeermaker bij de interieurinrichting. Een diffusor zoals melkglas of de stof van een staande lamp egaliseert en filtert het licht. Dat levert een intieme, gezellige sfeer op. Waarom geen dimmers gebruiken? Daarmee pas je makkelijk de lichtsterkte van de lichtbron aan. De juiste setting voor pakweg een filmavond of een etentje met vrienden is zo gefikst.
Je kiest uit verschillende soorten dimming, met elk hun voor- en nadelen. Zo kun je werken met fase afsnijding (vaakst gebruikt), PWM dimming, DALI, DMX of 0-10V sturing. Technische termen waar wij je graag wegwijs in maken. Bij het kiezen van je verlichtingsarmaturen, moet je het type dimming in het achterhoofd houden. Heb je al dimmers in het verdeelbord? Geef dan het type dimming door aan de lichtwinkel, zodat die er rekening mee kan houden. Heb je daarentegen al armaturen gekozen, maar je kabels nog niet gelegd? Geef ons dan de info over de dimming door. Zo kunnen we het type kabel aanpassen aan de gekozen verlichting.
Ga je voor verlichting die je inbouwt, of kies je voor opbouw? Opbouwarmaturen monteer je aan de muur of het plafond. Je hoeft hiervoor geen speciale voorbereidingen te doen tijdens de ruwbouwfase. Je hebt enkel een kabel nodig die uit de muur of het plafond komt om de armatuur van elektriciteit te voorzien. Wil je liever armaturen inbouwen in een muur of plafond, voor een strak resultaat? Controleer dan eerst welk type muur of plafond je hebt, en of de armatuur er wel in past. Met een goede voorbereiding gaat je klus extra vlot.
Ledverlichting is tegenwoordig de populairste soort verlichting. Niet verwonderlijk, want ledlampen verbruiken 80 tot 90 procent minder stroom dan een gloei- of halogeenlamp. Ook hebben ze een veel langere levensduur. Concreet gaat een ledlamp tussen de 15.000 en 50.000 branduren mee. Ter vergelijking: een gloeilamp haalt zo’n 1000 branduren, een halogeenlamp 2000 en een spaarlamp 5000. Ledlampen zijn dus een energiezuinige en duurzame keuze.
Waar en hoe ga je verlichten in je woning? Dat leg je vast in het lichtplan, voor een klare kijk op de diverse lichtpunten. Als je zelf je elektriciteit legt met een zelfbouwpakket van Ruban Zelfbouw dan maakt een van onze interieurvormgevers dit lichtplan samen met jou. Daarna ga je slag met een een handig zelfbouwpakket, waardoor je stevig bespaart. Vraag je offerte aan en ontdek de begeleidingsmogelijkheden.