Elektriciteit: hoe de verlichting uittekenen voor je woning?

Op welke plaatsen in je woning wil je verlichting voorzien? Daar denk je best al over na nog voor de ruwbouw start. Leg je je elektriciteit met een zelfbouwpakket van Ruban Zelfbouw, dan kun je je elektriciteitsplan én lichtplan laten uittekenen door één van onze interieurvormgevers. Op die manier zal je stevig besparen op jouw project.

Hoe verlichting uittekenen

De verlichting, een belangrijk deel van je elektriciteitsinstallatie

De verlichting in je woning is een belangrijk onderdeel van je elektriciteitsinstallatie. Denk er goed over na, want het is niet evident om achteraf nog aanpassingen te doen. Wil je graag advies krijgen en besparen in één moeite? Informeer je dan over zelfbouw. Onze experten helpen jou bij het ontwerpen van een compleet uitgeruste en toekomstgerichte elektrische installatie op maat.

Samen met onze binnenhuisarchitect teken je je elektriciteitsplan en je lichtplan in. Zo ben je zeker van een goed ontwerp dat werkt voor jou. Met ons handige zelfbouwpakket leg je vervolgens zelf je elektriciteit. Daarbij krijg je alle begeleiding die je nodig hebt.

Hoeveel lichtkringen heb ik nodig?

Een lichtkring bestaat uit één of meer lichtpunten (spots, lampen, armaturen …) die je samen aan of uit doet. Hoeveel lichtkringen voorzie je best per ruimte? Zowel voor de eetkamer, living, keuken als badkamer zit je telkens goed met twee lichtkringen:

  • In de keuken voorzie je een lichtkring voor de algemene verlichting en een (of meerdere) voor het kookeiland of werkblad.
  • In de eet- en zithoek voorzie je een lichtkring om de algemene verlichting te schakelen en een lichtkring voor sfeerverlichting of accentverlichting (ledstrips, dimbare spots, indirect licht …).
  • In de badkamer kiest men doorgaans voor twee lichtkringen: een voor algemene verlichting en een boven de wastafel(s). Handig bij het opmaken of scheren.

Onze specialisten kunnen je bijstaan bij diverse onderdelen van de installatie, zoals het maken van je lichtplan. Zo weet je perfect waar je centrale lichtpunten, ledverlichting of spots moet voorzien.

Hoe verlichten voor een gezellige sfeer in huis?

Voor een cosy sfeer in de woning kies je lichtbronnen met een aangepaste kleur. Hoe warmer het licht, hoe gezelliger. Overweeg ook om te werken met diffuus licht, een echte sfeermaker bij de interieurinrichting. Een diffusor zoals melkglas of de stof van een staande lamp egaliseert en filtert het licht. Dat levert een intieme, gezellige sfeer op. Waarom geen dimmers gebruiken? Daarmee pas je makkelijk de lichtsterkte van de lichtbron aan. De juiste setting voor pakweg een filmavond of een etentje met vrienden is zo gefikst.

Welk type dimming gebruiken?

Je kiest uit verschillende soorten dimming, met elk hun voor- en nadelen. Zo kun je werken met fase afsnijding (vaakst gebruikt), PWM dimming, DALI, DMX of 0-10V sturing. Technische termen waar wij je graag wegwijs in maken. Bij het kiezen van je verlichtingsarmaturen, moet je het type dimming in het achterhoofd houden. Heb je al dimmers in het verdeelbord? Geef dan het type dimming door aan de lichtwinkel, zodat die er rekening mee kan houden. Heb je daarentegen al armaturen gekozen, maar je kabels nog niet gelegd? Geef ons dan de info over de dimming door. Zo kunnen we het type kabel aanpassen aan de gekozen verlichting.

Inbouw- en opbouwarmaturen: welke voorbereidingen zijn nodig?

Ga je voor verlichting die je inbouwt, of kies je voor opbouw? Opbouwarmaturen monteer je aan de muur of het plafond. Je hoeft hiervoor geen speciale voorbereidingen te doen tijdens de ruwbouwfase. Je hebt enkel een kabel nodig die uit de muur of het plafond komt om de armatuur van elektriciteit te voorzien. Wil je liever armaturen inbouwen in een muur of plafond, voor een strak resultaat? Controleer dan eerst welk type muur of plafond je hebt, en of de armatuur er wel in past. Met een goede voorbereiding gaat je klus extra vlot.

Waarom ledverlichting kiezen?

Ledverlichting is tegenwoordig de populairste soort verlichting. Niet verwonderlijk, want ledlampen verbruiken 80 tot 90 procent minder stroom dan een gloei- of halogeenlamp. Ook hebben ze een veel langere levensduur. Concreet gaat een ledlamp tussen de 15.000 en 50.000 branduren mee. Ter vergelijking: een gloeilamp haalt zo’n 1000 branduren, een halogeenlamp 2000 en een spaarlamp 5000. Ledlampen zijn dus een energiezuinige en duurzame keuze.

 

Waar en hoe ga je verlichten in je woning? Dat leg je vast in het lichtplan, voor een klare kijk op de diverse lichtpunten. Als je zelf je elektriciteit legt met een zelfbouwpakket van Ruban Zelfbouw dan maakt een van onze interieurvormgevers dit lichtplan samen met jou. Daarna ga je slag met een een handig zelfbouwpakket, waardoor je stevig bespaart. Vraag je offerte aan en ontdek de begeleidingsmogelijkheden.

Caroline De Winter
11/02/2022
Caroline De Winter

Vraag een adviesgesprek aan met een van onze specialisten.

Maak een afpraak

Andere artikelen

Elektriciteit leggen: hoe teken ik een elektrisch plan?

Lees verder

Welke voorbereidingen maken voor je elektrische installatie?

Lees verder

De slimme teller is er voor iedere bouwer of verbouwer.

Lees verder

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikelen of promoties? Schrijf je vrijblijvend in op onze nieuwsbrief (max 1 keer per maand, geen spam!).