Elektriciteit leggen: hoe teken ik een elektrisch plan?

Plannen om elektriciteit te leggen? Werk dan eerst een elektrisch plan uit van wat je allemaal nodig hebt in de woning. Denk je hier goed over na, dan verlopen je elektriciteitswerken extra snel. Scoor tips voor een goed elektrisch grondplan en ontdek hoe je zo’n 50% bespaart op de installatiekosten.

tips elektrisch plan tekenen

Welke type elektrische installatie kies ik?

Voor je beslissingen kunt maken over je stopcontacten en schakelaars, moet je bepalen welke type elektrische installatie je wil. Je kiest tussen een klassiek schakelsysteem, drukknoppen en teleruptoren, domotica en smart home automation. Twijfel je nog? In onze gratis wegwijzer elektriciteit ontdek je via een handige checklist welke type installatie bij jou past. Goed om te weten: door je elektriciteit zelf te leggen via zelfbouw, bespaar je zo’n 50% op de installatiekosten. Ontdek hier meer over deze formule

Welke schakelaars, stopcontacten, drukknoppen … heb ik nodig?

Weet je welk type elektrische installatie je wil? Dan kun je beginnen nadenken over het aantal stopcontacten, data-stopcontacten, tv-stopcontacten, lichtkringen … dat je nodig hebt. Vraag onze wegwijzer elektriciteit aan en ontdek welke stopcontacten je best voorziet per ruimte. Je krijgt ook advies over de plaatsing van schakelaars, stopcontacten en drukknoppen. Waarom niet één of meerdere USB-laders voorzien, om makkelijk je pc, smartphone of tablet mee op te laden?

Wat is een elektrisch plan, en waarom heb ik het nodig?

Een elektrisch plan of elektriciteitsplan bestaat uit twee schema’s: een ééndraadchema en een situatieschema. Een ééndraadschema is een schematische weergave van de leidingen, kabels en elementen van de elektrische installatie door middel van specifieke symbolen. Het situatieschema (of situatieplan) van de elektrische installatie is een grondplan dat via symbolen de plaats aangeeft van de schakelkast, lichtpunten, aftakdozen, stopcontacten, schakelaars en gebruikstoestellen die op het ééndraadschema voorkomen. Beide schema’s geven een goed overzicht van je elektrische installatie. Een elektriciteitsplan is niet alleen een handig hulpmiddel tijdens de elektriciteitswerken, het moet verplicht aanwezig zijn bij de keuring van je elektrische installatie.

Tip: als je zelf je elektriciteit legt met behulp van ons zelfbouwpakket, dan kun je hulp krijgen van onze specialisten bij het uitwerken van je elektrisch grondplan. Ontdek de diverse begeleidingsplannen.

Welke aansluitingen heb ik nodig voor internet, tv en telefoon?

Welke aansluitingen je best voorziet voor internet, tv en telefoon, hangt vooral af van je wensen en noden. Wil je je woning klaarmaken voor Telenet, dan moet je coaxkabel voorzien naar alle punten waar je tv wil, én tussen de straat en de plaats waar je modem komt. Naast elke tv-aansluiting met coax voorzie je een data-aansluiting, want die is nodig voor je digibox. Wil je tv-kijken via Proximus, dan heb je een data-aansluiting nodig voor je decoder.

Welke bekabeling voorzien als je voor Telenet kiest, welke als je voor Proximus gaat? Waar installeer je je modem? Is draadloos internet voldoende, of heb je ook vaste bekabeling met een data-aansluiting nodig? Check het in de gratis wegwijzer elektriciteit, de onmisbare gids voor je elektriciteitswerken.

Tip: als je zelf je elektriciteit legt, bespaar je zo’n 50% op de installatiekosten. Met ons zelfbouwsysteem lukt dit ook als je geen ervaring hebt. Je krijgt immers hulp van ervaren specialisten. Een digitaal plan van de elektrische installatie met lichtplan? Een legplan op maat met materiaallijst? Instructieboeken en -filmpjes? Ruban Zelfbouw zorgt ervoor! Maak kennis met onze zelfbouwformule en vraag je gratis offerte aan.

Welke aansluitingen heb ik nodig voor mijn geluidsinstallatie?

Graag een home cinema systeem bij je thuis, of speel je graag je favoriete hits af in je woning? Dan voorzie je best enkele aansluitpunten voor luidsprekers. Wil je enkel luidsprekers voor muziek (radio, cd), dan volstaan twee aansluitingen per ruimte. Overweeg je een surroundsysteem, dan heb je vier tot vijf aansluitingen nodig. Ontdek alle tips in de gratis wegwijzer elektriciteit.

Welke aansluitingen voorzien voor mijn deurbel, parlofoon of videofoon?

Waarom niet meteen de juiste bekabeling voorzien voor een parlofoon of videofoon? Zo kun je later makkelijk overstappen als je je deurbel wil upgraden. Een kwalitatieve kit voor een videofoon (binnen- en buitenpost) begint vanaf 300 euro, maar er zijn ook sets van 1000 euro en meer. Een budgetvriendelijk alternatief is een buitenpost die via wifi geconnecteerd is met jouw binnenhuis netwerk. Belt er iemand aan, dan kun je via je smartphone checken wie er aan de deur staat. Welke voorzieningen heb je nodig voor je deurbel of videofoon? Waar moet je op letten bij de bekabeling? Vraag je gratis wegwijzer elektriciteit aan.

Wat moet ik voorzien voor mijn alarminstallatie?

Denk je eraan om later een alarmsysteem te plaatsen, dan voorzie je best nu al de nodige leidingen. Er zijn meerdere mogelijkheden om inbraak te detecteren, zoals magneetcontacten op de ramen en opbouw bewegingsdetectoren. Let wel: bewegingsdetectoren zijn geen optie wanneer je zelf in de woning bent. Ook als je huisdieren hebt die vrij rondlopen in huis kun je doorgaans geen bewegingsdetectoren gebruiken. Raamcontacten zijn dan een beter idee, al dan niet gecombineerd met glasbreukdetectors. In ons ebook elektriciteit leer je meer over de plaatsing van raamcontacten en detectoren.

Wat voorzien voor de sanitair- en verwarmingsinstallatie?

Wat je verwarmingsinstallatie betreft, vraag je best aan je installateur wat je moet voorzien aan stopcontacten en bekabeling. Onze specialisten voorzien een stopcontact voor je verwarmingsketel of warmtepomp, en de nodige bekabeling voor een buitenvoeler en thermostaat. Ze houden ook rekening met bijvoorbeeld een regenwaterpomp.

Tip: plaats je zelf je verwarming en sanitair met een systeem van Ruban, dan bespaar je telkens enorm op de installatiekosten. Vraag nu je gratis offerte aan.

Wat met extra nutsvoorzieningen: zonnewering, zonnepanelen, airco … ?

Als je een airco-installatie, automatische rolluiken, zonwering, centrale stofzuiger … wil installeren, geef je dit door aan Ruban Zelfbouw. We zorgen er dan voor dat de nodige kabels worden voorzien. Denk je eraan een elektrische wagen te kopen? Voorzie alvast plaats voor een laadpaal in de garage of op de oprit. Ook als je de laadpaal pas later wil plaatsen, voorzien we de bekabeling en het materiaal in je verdeelbord.

Wil jij besparen op je elektriciteitswerken? Leg dan zelf je elektriciteit met behulp van een zelfbouwsysteem van Ruban Zelfbouw. Zo bespaar je zo’n 50% op de installatiekosten. Leer meer over de mogelijkheden, profiteer van begeleiding op maat en krijg hulp bij het uitwerken van je elektrisch plan. Vraag nu je gratis offerte aan.

Thomas De Clercq
07/07/2021
Thomas De Clercq

Download de wegwijzer elektriciteit

Ook het vernieuwen van de elektriciteit in een bestaande woning kan via zelfbouw. Download de wegwijzer elektriciteit en ontdek welke extra voorbereidingen nodig zijn voor het vernieuwen van je elektriciteit.

Andere artikelen

Elektriciteit: hoe de verlichting uittekenen voor je woning?

Lees verder

Welke voorbereidingen maken voor je elektrische installatie?

Lees verder

De slimme teller is er voor iedere bouwer of verbouwer.

Lees verder

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikelen of promoties? Schrijf je vrijblijvend in op onze nieuwsbrief (max 1 keer per maand, geen spam!).