Elektriciteit op je terras en in de tuin.

Terras

2 1 3

Op je terras voorzie je best enkele stopcontacten. Deze komen van pas voor een haagschaar, een elektrisch BBQ, een gourmet of fondue stel, een staande lamp, een luidspreker… Je kan je terras ook uitrusten met data aansluitingen (zo kan je bv in de zomer op je terras “tuiswerken”). Ook aansluitingen voor luidsprekers of tv en radio behoren tot de mogelijkheden. Onder een terrastafel kan je een waterdicht grondstopcontact voorzien. Denk ook aan de verlichting. Deze kan je op de gevel plaatsen of langs het terras zelf. Verlichting komt oa van pas tijdens lange warme zomeravonden.

Tuin

6 2

Denk ook even na over de verlichting in de tuin. Op die manier geniet je niet alleen van het uitzicht van je tuin overdag, maar ook ’s avonds. De meeste mensen leggen niet meteen hun tuin aan. Daardoor weet je niet altijd waar de verlichting best komt. Dit kan je oplossen door een wachtbuis aan te leggen van je elektrisch bord naar buiten toe (kan je bv onder de betonplaat aanleggen). Daarin kan je dan later de nodige bekabeling in voorzien.

Tuinhuis

Afhankelijk van de functie van je tuinhuis zullen de voorzieningen voor de elektriciteit anders zijn. Is het een gewone berging dan volstaat een verlichting en bv een stopcontact. Maar misschien plan je om later in je tuinhuis een buiten keuken of een sauna te plaatsen. Dan kan een apart verdeelbordje voor het tuinhuis een goede oplossing zijn.

Welk materiaal gebruiken.

Bekabeling: eens je met kabels buiten je huis loopt dien je met XVB bekabeling te werken. Deze kabel moet ook nog eens in een buis gelegd worden alvorens in de grond te leggen. Leg je kabels buiten op 60 cm diepte in de grond. XVB mag je in de woning zonder bescherming in de chappe leggen. Wil je nog makkelijker werken, dan kan je EXVB bekabeling gebruiken. Deze bekabeling mag je zo in de grond leggen in je tuin zonder extra bescherming.

Stopcontacten, schakelaars, drukknoppen

1 1 1

Buiten dien je aangepast materiaal te gebruiken. Bij Ruban Zelfbouw werken we hiervoor met schakelmateriaal van Niko. Het schakelmateriaal van Niko Hydro is vochtbestendig (conform de IP55-beschermwaarde, dus stof- en spuitwaterdicht) en niet stuk te krijgen.

Naast de gewone opbouwstopcontacten, kan je het materiaal ook integreren in de gevel van je woning aan de hand van handige inbouwkaders. Inbouwdoos en schakelaar vormen een mooi geheel en zorgen voor een nette afwerking. Alle waterdichte materialen zijn in grijs, zwart of wit verkrijgbaar.
Wil je op een bepleisterde gevel je een stopcontact inbouwen op opbouwen, dan den je een speciale inbouw of opbouw doos te gebruiken. De firma die je gevel bepleistert kan daar zeker mee helpen.

Ben je benieuwd naar hoe je concreet aan de slag gaat met elektriciteit? Download dan integraal het eerste hoofdstuk van onze handleiding en leer hoe Ruban Zelfbouw je kan helpen met jouw project. Eerst nog wat vragen? Neem contact met ons op of vraag meteen een offerte aan.

Thomas De Clercq
17/05/2019
Thomas De Clercq

Andere artikelen

Elektriciteit: hoe de verlichting uittekenen voor je woning?

Lees verder

Elektriciteit leggen: hoe teken ik een elektrisch plan?

Lees verder

Welke voorbereidingen maken voor je elektrische installatie?

Lees verder

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikelen of promoties? Schrijf je vrijblijvend in op onze nieuwsbrief (max 1 keer per maand, geen spam!).