Werkt balansventilatie goed samen met een dampkap?

Een ventilatie systeem type D kan je zeker combineren met een dampkap.

Het is inderdaad zo dat als je de dampkap laat werken je woning in onbalans geraakt. Dat wil zeggen dat je meer m³ lucht afvoert dan je toevoert. Voor de ventilatie unit en het hele ventilatiesysteem is dit niet echt een probleem. Dit zal evenveel lucht blijven toevoeren en afvoeren.

Door de extra afvoer creëer je echter een onderdruk in de woning. Daardoor zal er in de woning (koude) lucht van buitenaf worden aangevoerd. Als dit via bv de kachel of open haard gebeurt zal dit voor kwalijke geuren zorgen.

Hoe kan je dit oplossen?
Door eenvoudigweg een raam op een kiertje te zetten als je de dampkap laat werken. Eventueel kan je ook een buis onder het kookfornuis aanbrengen die dan de lucht van buitenaf aanvoert als je de dampkap aan zet. Dit systeem is wat ingewikkelder omdat je hier ook best een klep op voorziet die zich sluit als de dampkap niet werkt (voorkomt tocht en warmteverlies). Dit zijn natuurlijk geen echt energie efficiënte oplossingen.

Daarom kan het gebruik van een recuperatie dampkap een goede oplossing zijn. Deze zuigt de lucht af, filtert die via vet- en /of koolstof filters, en blaast die terug de ruimte in. Resultaat: geen verstoring van de balans in de woning en geen aanvoer van (koude) lucht van buitenaf.

Meer vaak gestelde vragen

Download onze wegwijzer

Ben je benieuwd naar hoe je concreet aan de slag gaat met ventilatie? Download dan onze wegwijzer ventilatie en leer hoe Ruban Zelfbouw je kan helpen met jouw project.

Download nu
book 1