Brengt het ventilatiesysteem D warme lucht binnen in de zomer?

Je mag zeker een raam open zetten terwijl het systeem draait. Dat veroorzaakt geen problemen! Je hoeft dus in de zomer je ventilatie systeem niet af te zetten.

 

Wat betreft de werking in warme periodes: de buitenlucht die aangevoerd wordt (bv 33°), wordt via de warmtewisselaar door de binnenlucht (bv 23°) afgekoeld. Op die manier trek je geen lucht binnen van 33°, maar van bv 24-25°.

 

De ventilatie zal dus er voor zorgen dat de lucht die je binnenhaalt minder warm is dan de buitenlucht. Maar het ventilatie systeem zal dus overdag niet koelen.

 

Van zodra echter de buiten temperatuur (bv 19°) onder de binnen temperatuur zakt (bv 23°) zal de ventilatie unit de warmtewisselaar overbruggen (via de bypass). Op die manier blaast de unit rechtstreeks frissere buitenlucht (19°) de woning in.

 

Merk daarbij wel op dat de lucht eerst nog door het buizenstelsel moet en dus nog kan opwarmen door de warmte aanwezig in de vloer, chappe,… Ventilatie is ook een traag proces: de lucht in de ruimte wordt ongeveer om de twee à drie uur ververst op de laagste stand. Een airco die koelt doet dat vier tot vijf keer per uur. Het koelend vermogen van je ventilatie ’s avonds en ’s nachts is dus zeer beperkt.

Meer vaak gestelde vragen

Download onze wegwijzer

Ben je benieuwd naar hoe je concreet aan de slag gaat met ventilatie? Download dan onze wegwijzer ventilatie en leer hoe Ruban Zelfbouw je kan helpen met jouw project.

Download nu
book 1