Ik hoor veel over schimmelvorming en bacteriën bij systeem D. Klopt dat?

Van belang bij het installeren van een ventilatie systeem D is een juiste installatie.

Daarmee bedoelen we dat de debieten correct zijn ingesteld en je met het buizenstelsel binnen de geïsoleerde schil van de woning blijft. Dit voorkomt condensvorming in de buizen. Indien je niet binnen de geïsoleerde schil kan blijven dien je extra isolatie te voorzien.

Vandaar ook het belang je te laten ondersteunen door een professioneel bedrijf bij het installeren van je systeem door middel bv van een duidelijk legplan en goede instructies.

Andere factoren kunnen ook nog van belang zijn.Sommige mensen hebben de neiging de installatie uit te zetten als ze bv op verlof gaan of een weekendje weg gaan. Dit moet je vermijden. De bedoeling is de installatie steeds te laten draaien om stilstaande lucht in de buizen te vermijden. Dit kan namelijk condens gaan veroorzaken in de buizen.

Als laatste dien je de filters van de unit tweemaandelijks te onderhouden door ze stofzuigen of eventueel eens uit te wassen. Jaarlijks kan je die filters best een vervangen. Deze kosten 21€ voor een pakket.

Als je met deze eenvoudig zaken rekening houdt kan je rekenen op een goed functionerende installatie die voor een gezond binnenklimaat zal zorgen.

Meer vaak gestelde vragen

Download onze wegwijzer

Ben je benieuwd naar hoe je concreet aan de slag gaat met ventilatie? Download dan onze wegwijzer ventilatie en leer hoe Ruban Zelfbouw je kan helpen met jouw project.

Download nu
book 1