Is het mogelijk om ook domotica zelf te leggen?

Domotica leggen en aansluiten is even gemakkelijk dan het werken met teleruptoren of impuls relais. Van de lichtpunten ga je rechtstreeks naar de kast. Alles waar je mee schakelt (bv drukknoppen, bewegingssensoren, CO2 sensoren,…) wordt met één kabel met elkaar verbonden. Dat kan in lus: je vertrekt van de kast naar de eerste drukknop en zo naar de tweede, derde,..; bij de laatste keer je terug naar de kast. Dat hoeft echt niet altijd zo te zijn. Qbus, het domotica systeem waarmee we het vaakst werken, ondersteunt ook bekabeling in bv een ster (van de kast naar bv vier groepen van drukknoppen).

Het aansluiten in de kast is niet moeilijker, zelfs integendeel, dan het aansluiten van een systeem met impulsrelais. De bekabeling van de kast zelf vraagt wat extra aandacht, maar dat kunnen wij voor jou doen.

Wat vaak het moeilijkst is bij domotica, is het programmeren van de controller of centrale stuureenheid. Echter de fabrikanten hebben hier heel wat inspanningen gedaan om alles gebruiksvriendelijker te maken. Dus met een beetje informatica inzicht lukt je dat wel.

Meer vaak gestelde vragen

Download onze wegwijzer

Ben je benieuwd naar hoe je concreet aan de slag gaat met elektriciteit? Download dan onze wegwijzer elektriciteit en leer hoe Ruban Zelfbouw je kan helpen met jouw project.

Download nu
book 1