Elk ventilatie systeem D is uitgerust met een warmtewisselaar om de lucht van buiten op te warmen naar de binnentemperatuur. In de zomer zal deze warmtewisselaar de warmere buitenlucht afkoelen naar de temperatuur van de binnenlucht. Op die manier helpt het ventilatiesysteem (op een beperkte manier) de temperatuur binnen de woning onder controle te houden. Elk toestel is echter ook uitgerust met een bypass. Deze wordt ingeschakeld als binnentemperatuur hoger is dan de ingestelde comforttemperatuur en de buitentemperatuur lager is dan de binnentemperatuur. De bypass zorgt er dan voor dat de koelere buitenlucht rechtstreeks in de woning komt en niet via de warmtewisselaar.
Belangrijk is echter dat de debieten van een ventilatiesysteem te klein zijn om echt te koelen. Een airco die koelt zal de lucht in de ruimte drie tot vijf maal per uur vervangen. Bij een ventilatie systeem gebeurt dat éénmaal per twee tot drie uur op normale stand, op maximum stand tot anderhalve keer per uur.
Vandaar ook dat de het koppelen van een ventilatiesysteem aan een koelunit (airco) maar beperkt zal koelen en niet het resultaat zal hebben van een gewone airco. Reken op een daling van de temperatuur in de ruimte met een paar graden (twee à drie). De airco zal wel de relatieve vochtigheid verlagen van de lucht. Daardoor zal het klimaat in de woning ook aangenamer worden: de gevoelstemperatuur van lucht met een lage relatieve vochtigheid is aangenamer dan die van lucht met een hoge relatieve vochtigheid.
Ben je benieuwd naar hoe je concreet aan de slag gaat met ventilatie? Download dan onze wegwijzer ventilatie en leer hoe Ruban Zelfbouw je kan helpen met jouw project.