Vraagt ventilatie veel onderhoud?

Het onderhoud van een ventilatiesysteem is relatief eenvoudig en vraagt niet veel tijd.

Voor een systeem D reken je het best met de volgende onderhoudswerkzaamheden:

Om de één tot twee maanden dien je de filters te reinigen van de ventilatie unit door ze te stofzuigen.Jaarlijks tot tweejaarlijks dien je de filters te vervangen (21€ voor een set).
Om de twee jaar een check van de warmte wisselaar. Dit kan je eenvoudig zelf uitvoeren en vraagt ongeveer een kwartier tot twintig minuten werk.
Om de vijf tot tien jaar dien je het buizenstelsel te reinigen. Dit kan je zelf, maar de meeste mensen laten dat doen door een gespecialiseerd bedrijf. Momenteel dien je rekening te houden met een kost van ongeveer 200€ tot 300€.
Ook een systeem C vraagt onderhoud.

Op regelmatige tijdstippen dien je de roosters te reinigen. Filters zijn er evenwel niet.

Bij een systeem C dien je ook de buizen te reinigen. De meeste vervuiling in een ventilatie systeem treed namelijk op in de buizen die de lucht afvoeren uit de woning. Het systeem neemt daar continu wat stof en ander vervuiling van de woning mee dat zich dan in het begin van de buis afzet waardoor de afvoer opening en het debiet verkleint.

Meer vaak gestelde vragen

Download onze wegwijzer

Ben je benieuwd naar hoe je concreet aan de slag gaat met ventilatie? Download dan onze wegwijzer ventilatie en leer hoe Ruban Zelfbouw je kan helpen met jouw project.

Download nu
book 1