Welke ventilatie kies ik best? Systeem C of D?

Kiezen voor systeem C of D is vaak een moeilijk punt en een hele discussie.

Beide systemen kunnen voor een goede ventilatie zorgen. Echter raden we steeds een systeem D omwille van de volgende redenen:

Met een systeem D heb je geen roosters in de ramen. Je geeft behoorlijk wat geld uit aan extra isolatie en luchtdichtheid van je woning. Een systeem C verplicht je extra geld uit te geven voor het plaatsen van roosters die luchtdichtheid en de isolatie van de woning doorbreken. niet echt logisch vinden we.
Geen tocht gevoel. Bij een systeem D zorgt de warmtewisselaar ervoor dat de temperatuur van de ingeblazen buitenlucht het grootste deel van het jaar zo goed als gelijk is aan de temperatuur van de afgevoerde binnenlucht. Bij een systeem C echter komt, in de winter en tussenseizoen, via de roosters behoorlijk wat koude lucht naar binnen wat vaak aanleiding geeft tot een tocht gevoel.
Minder lawaai. Via de rooster komt ook extra lawaai naar binnen. Een nadeel voor woningen die in een drukke omgeving liggen.
Een D systeem zorgt voor meer E-peil punten doordat je de afgevoerde warmte recupereert.
Een systeem D is vaak goedkoper dan een systeem C+ als je ook rekening houdt met de kost van de roosters.
Een systeem C vraagt ook onderhoud van de roosters. Ook de buizen van een systeem C dien je om de vijf a tien jaar te reinigen zodat ze hun volledige afvoer debiet behouden.
Het is ook niet zo dat je automatisch een systeem C moeten nemen omdat je verbouwt. Een systeem D is ook absoluut te installeren in een verbouwing.

Meer vaak gestelde vragen

Download onze wegwijzer

Ben je benieuwd naar hoe je concreet aan de slag gaat met ventilatie? Download dan onze wegwijzer ventilatie en leer hoe Ruban Zelfbouw je kan helpen met jouw project.

Download nu
book 1