Als je werkt met een Ventilatie systeem D, dan kan je verschillende soorten filters plaatsen. Doordat de lucht via één centrale plaats binnenkomt (dakdoorvoer of muurdoorvoer) kan je de lucht makkelijk filteren. In een C-syteem waar de lucht binnen komt via verschillende roosters op verschillende plaatsen lukt dit niet.
Koolstoffilter geplaatst voor de luchtverdeelkast toevoer
Er zijn verschillende redenen om een filter te plaatsen op een ventilatie systeem. Een reden kan zijn dat je geurhinder ondervindt van nabijgelegen landbouwbedrijven, industrie bedrijven of simpelweg de open haard van je buur. Je kan dan werken met een koolstoffilter die je tussen de aanvoer van de verse lucht en de unit of voor de luchtverdeelkast toevoer plaatst. Op die manier voorkom je geurhinder in de woning.
Links een filter die duidelijk zwart ziet door roet deeltjes. Een fijnstoffilter is hier zeker op zijn plaats.
Een andere reden om een filter te plaatsen kan bv een allergie zijn aan pollen. Een pollenfilter of fijnstoffilter plaatsen kan dan een goede oplossing zijn.
Woon je in de buurt van een drukke baan, dan kan een fijnstoffilter aangewezen zijn om roet en fijnstof van oa dieselwagens te vermijden in de woning. Als je na verloop van tijd ziet dat de filter van je ventilatie unit zwart is, dan kan je er van op aan dat je best een fijnstoffilter kan plaatsen.
Fijnstoffilters en pollenfilters kan je op twee manieren plaatsen:
• In een aparte filterbox
• Of in de unit zelf
Fijnstoffilter om in de unit te plaatsen
Fijnstof filterbox van Zehnder: Deze plaats je tussen de luchtverdeelkast toevoer en de ventilatie unit
Meestal plaatsen we de filterbox met fijnstoffilter na de unit. Zo kan de filter van de unit ook nog zijn werk doen en verwijdert die de grove stofdeeltjes. Als de filter in de unit geïntegreerd kan worden, dan zorg je er best voor dat de grof filter voor de fijnstoffilter zit.
Fabrikanten van ventilatie units beseffen heel goed het belang van zuivere lucht en rusten daarom steeds meer hun units standaard uit met fijnstoffilters.
Naast de gewone fijnstoffilters die op mechanische wijze de lucht zuiveren kan je nog een stapje verdergaan. Je kan een Pure Induct filter van Ubbink plaatsen die deeltjes en virussen in de lucht elektrostatische oplaadt. Dan kunnen ze opgevangen worden door een speciale collecting unit. Op die manier kunnen zelfs de kleinste onzuiverheden zoals virussen, bacteriën, prionen, gistsporen, dierlijk stof en roet, afkomstig van het verkeer en houtrook, uit de lucht gefilterd worden. Testen van onafhankelijke partijen zoals TNO, VITO en ECN tonen aan dat deze ASPRA® technologie zeer effectief alle atmosferische deeltjes tussen 0.1 en 10 micron uit de lucht verwijdert.
LET OP: elke extra filter veroorzaakt extra weerstand in het ventilatiesysteem waardoor de unit wat harder moet draaien. Hou daar rekening mee als je deze plaatst.
Ben je toch overweldigd door al deze keuzes of heb je meer vragen? Geen nood, Ruban Zelfbouw begeleid je daar waar nodig en in alle stappen van het proces.