Een geschakeld stopcontact: wat is het en waar is dat goed voor?

Wat is het?

Een geschakeld stopcontact is een gewoon stopcontact dat je kan bedienen met een schakelaar, drukknop of via je domotica installatie. In dat laatste geval kan je het stopcontact meestal ook bedienen met bv je smartphone.

1 4 Hoe werkt het?

Bij een geschakeld stopcontact onderbreek je de stroom naar het stopcontact. Dit in tegenstelling tot een gewoon stopcontact waar steeds stroom op zit. Het onderbreken van de stroom doe je via een schakelaar of een teleruptor. Eigenlijk kan je een geschakeld stopcontact best vergelijken met een lichtkring met op het einde een stopcontact.

Waarvoor gebruik je het?

Er zijn heel wat toepassing voor dergelijk stopcontacten. Heb je bv een staande lamp en staat die achter een zetel opgesteld, dan kan je via een geschakeld stopcontact en drukknop comfortabel de verlichting bedienen. Op die manier kan je de staande lamp ook integreren in sfeer als je met domotica werkt. Ook de lichtjes van de kerstboom of de lamp op de dressoir schakel je op die manier.

Je kan er ook verborgen stroomverbruikers zoals bv je digibox, mee uitschakelen. In dat geval integreer je het stopcontact in je alles uit knop waarmee je alles uitschakelt als je de woning verlaat of gaat slapen. Vaak worden ook buitenstopcontacten geschakeld. Je kan er ook zware verbruikers, zoals bv terrasverwarming, sturen met een geschakeld stopcontact.

2 4Wil je bepaalde toestellen niet permanent aan staan hebben, maar wel op een bepaald moment van de dag of de week, dan kan je een geschakeld stopcontact combineren met een tijdsklok in het verdeelbord.

Draadloos.

Heb je een bestaande installatie dan bestaan er draadloze oplossingen om een geschakeld stopcontact te integreren in jouw installatie. Dergelijk stopcontact komt dan gewoon in de plaats van een bestaand stopcontact.

Kortom een handig feature waarover je zeker moet nadenken als je begint aan jouw zelfbouw project elektriciteit.

Wil jij meer weten over hoe jij samen met Ruban Zelfbouw aan de slag kan gaan om zelf je elektriciteit te leggen? Neem dan hier vooral een kijkje.

We hebben ook speciaal voor jou een handige Handleiding elektriciteit gemaakt die je kan downloaden.

Uiteraard kan je bij ons ook terecht voor al je vragen en eventueel een offerte.

Thomas De Clercq
15/06/2019
Thomas De Clercq

Andere artikelen

Elektriciteit: hoe de verlichting uittekenen voor je woning?

Lees verder

Elektriciteit leggen: hoe teken ik een elektrisch plan?

Lees verder

Welke voorbereidingen maken voor je elektrische installatie?

Lees verder

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikelen of promoties? Schrijf je vrijblijvend in op onze nieuwsbrief (max 1 keer per maand, geen spam!).