De World Health Organization (WHO) heeft recent alarm geslagen over de luchtkwaliteit in onder andere Nederland en België. Deze vervuiling, bestaande uit hoge concentraties fijnstof en zorgt voor het vroegtijdig overlijden van miljoenen mensen wereldwijd. De sluipmoordenaar, PM1 Fijnstof, is daardoor met afstand het grootste omgevingsrisico voor de gezondheid, aldus de WHO.
Fijnstof wordt in de nieuwe iso 16890 norm ingedeeld in drie categorieën:
PM10: Dit zijn deeltjes met een aerodynamische diameter van minder dan 10 micrometer. Deze deeltjes worden vaak aangeduid als “grove deeltjes” en bestaat uit stof van wegen en industrie, alsook deeltjes gevormd door verbranding. Afhankelijk van hun grootte blijven de deeltjes hangen in de longen.
PM2,5: Dit zijn deeltjes met een aerodynamische diameter kleiner dan 2,5 micrometer. Deze deeltjes bevatten secundaire aërosolen en verbrandingsdeeltjes. Fijne deeltjes kunnen de longblaasjes bereiken.
PM1: Dit zijn ultrafijne deeltjes met een aerodynamische diameter kleiner dan 0,1 micrometer. Ultrafijn stof is de schadelijkste variant van fijnstof omdat de deeltjes direct via de longen doordringen tot de bloedbaan en zich zo verspreiden tot de organen.
Als de lucht vervuild is, komen schadelijke deeltjes dus samen met het zuurstof tijdens het inademen diep in de bronchiën en vervolgens in de bloedbaan terecht. Dit kan leiden tot hart- en vaatziekten en brengt andere ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee.
Afhankelijk van de categorie dringt fijnstof dus dieper door in de longen. PM1 dringt het diepst door in de longen en is de meest schadelijke vorm van fijnstof.
Dit kunnen we met de correcte filters. Momenteel worden filters ingedeeld in G3-G4 filter, M5-M6 filter en F7-F9 filter.
G3 en G4 filters houden het stof uit de categorie PM10 – PM1 niet tegen. Het zijn grof filters. Ze houden voor 80% (G3) tot 90% (G4) stof tegen dat groter is dan 10 micron.
M5 en M6 filters houden reeds gedeeltelijk PM10 stof tegen (M5) en ook PM2.5 stof tegen (M6) en dit voor 50% à 60%.
Als je het fijnste stof wil tegenhouden dien je F7 filters te gebruiken. Deze filters houden namelijk ook PM1 stof tegen. Een F7 filter houdt 50% tot 65% van het PM1 stof tegen. Wil je hier beter scoren dan dien je F9 filters te plaatsen. Deze houden tot meer dan 80% van het stof categorie PM1 tegen.
Op dit moment zijn er geen regels voor woningen. Waar je tot voor kort een extra box moest plaatsen om een F7 filter of beter toe te passen, bieden heel wat producenten van ventilatie toestellen standaard of in optie F7 filters in hun toestel aan. Lukt dat niet dan dien je een extra filterbox plaatsen.
Het antwoord op deze vraag bestaat uit 2 stukken. Best vervang je de filter minimaal 1 keer per jaar. Na een volledig jaar heeft de filter alle mogelijke soorten stof (die er in een jaar voorkomen) tegengekomen en is de filter verzadigd. Je kunt je filter na de eerste paar maanden in gebruik best ook eens controleren. Als je erg veel vervuiling op de filter ziet, vervang je hem best sneller. Naast een drukke verkeersweg, in een drukke stad of in de buurt van een industrieterrein kun je best sneller vervangen. 1 keer per half jaar vervangen is dan vaak een noodzaak.
Het tweede deel van het antwoord is eenvoudig aan te tonen met een foto. Als de filter zeer vuil is moet deze vervangen worden. De onderstaande foto toont een afvoerfilter – dat is dus lucht die van binnen naar buiten gaat – wanneer deze 1 jaar in gebruik is. Ter vergelijking zie je ernaast de zuivere filter die in het toestel gestoken wordt.
Een filter met de stofzuiger een beetje zuiver maken helpt, maar dit zuiver maken doe je best buiten in open lucht. Met de stofzuiger ga je immers vaak het zeer fijne stof uit de filter zuigen. De filter in de stofzuiger houdt dit zeker niet allemaal tegen. Als je de stofzuiger aanzet en hij geeft een “stofzuigergeur”, dan weet je dat je best naar buiten gaat om je filters zuiver te maken.
Je zult zien dat je de filters met de stofzuiger niet helemaal zuiver krijgt. Zeker de filters met een hogere filterklasse zijn minder gemakkelijk zuiver te maken. Veel van het ongezonde stof blijft toch op de filter zitten. Dat is dan ook de reden dat je de filter best vervangt na een paar “recyclagebeurten”.
Een filter afwassen is geen goed idee. Als de filter niet helemaal droog gemaakt wordt nadat hij op deze manier zuiver gemaakt werd, dan kan de filter een zeer goede voedingsbodem voor schimmels en bacteriën zijn. Schimmels kunnen immers goed leven van het opgevangen stof en de vochtigheid in de filter. Een filter die nat geworden is (wat kan gebeuren als je het ventilatiesysteem volledig stil zet) vervang je best zo snel mogelijk.
Kunnen wij je helpen? Kijk hier hoe Ruban Zelfbouw je kan helpen met jouw vragen rondom ventilatie. Of neem hier alvast een kijkje voor meer informatie over alles wat betreft ventilatie. Uiteraard kan je gewoon contact met ons opnemen of meteen een offerte aanvragen.