Hoe bereken ik ventilatiedebieten?

Op zich is het bijzonder eenvoudig. Je neemt de vloeroppervlakte van je slaapkamer, bureau, leefruimte, polyvalente ruimte of hobbyruimte en je vermenigvuldigt die telkens met 3,6. De optelsom daarvan geeft je de hoeveelheid m3 lucht die je per uur dient toe te voeren in de woning. Je hoeft dus geen rekening te houden met de effectieve hoogte van je plafond.

Dezelfde regel pas je toe voor de luchtafvoer (keuken, badkamer, wasplaats, toilet). In de nachthal, de inkom, op zolder, garage,… dien je geen toe- of afvoer te voorzien.

Om te vermijden dat er in kleine ruimtes te weinig geventileerd wordt, is het minimaal geëiste toevoer- en afvoerdebiet nooit lager dan een bepaalde waarde (minimaal debiet).

Anderzijds wil men het energieverbruik onder controle houden. Er is namelijk geen enkele ventilatie unit die de warmte voor de volle 100% recupereert. Daarom laat de norm toe de debieten te beperken tot een bepaalde bovengrens. Voor een woonkamer bijvoorbeeld kan het minimaal geëiste toevoerdebiet nooit lager zijn dan 75 m³/h en mag het beperkt worden tot 150 m³/h (het moet niet hoger zijn, maar het mag wel).

De onderstaande tabel geeft een overzicht van de minima en maxima.

afbeelding blog post 4 ruban

Heb je interesse in het leggen van van je eigen ventilatie? Download dan zeker onze ventilatie whitepaper

Thomas De Clercq
26/03/2020
Thomas De Clercq

Andere artikelen

Hoe een ventilatie installatie ontwerpen?

Lees verder

Ventilatie: wat bedoelt men met doorstroomopeningen?

Lees verder

Ventilatie-eisen: welke debieten laten berekenen?

Lees verder

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikelen of promoties? Schrijf je vrijblijvend in op onze nieuwsbrief (max 1 keer per maand, geen spam!).