Hoe monteer ik luchtverdeelkasten? In een notendop!

Hoe monteer ik de collectoren (luchtverdeelkasten) van mijn ventilatiesysteem op een compacte manier naast mijn ventilatie unit?

De plaats van de aansluiting van de luchtverdeelkasten op de ventilatie unit is afhankelijk van het type unit. Wanneer je hiermee rekening houdt wanneer je de unit en de luchtverdeelkasten plaatst kan dit de aansluiting van de luchtverdeelkasten sterk vereenvoudigen. Wanneer wij een legplan uittekenen, houden we steeds rekening met deze aansluitingen. Je merkt het, Ruban Zelfbouw denkt aan jouw gemak! 

First things first, er bestaan verschillende types units.

  • De aansluitingen voor de luchtverdeelkasten zitten bovenaan de unit, dit kan zowel links als rechts. De aansluitingen naar de dakdoorvoeren bevinden zich dan aan de andere kant.We geven je graag een mooi voorbeeld mee. Neem nu onderstaande case: De luchtverdeelkasten werden naast de unit gemonteerd loodrecht op de muur. Daartoe installeerde de bouwheer een verticale stijl voor de muur en een horizontale lat op de muur. Daarop werden de luchtverdeelkasten vast gemaakt.

    Een mooi alternatief is te werken met 4 draadstangen die je met een chemisch anker vast zet in de muur. De twee collectoren monteer je dan achter elkaar. Op die manier kan je later gemakkelijk de verbinding met de unit maken.

  • De aansluiting kan echter ook vooraan op de unit. De aansluitingen naar de dakdoorvoeren bevinden zich dan achteraan de ventilatie unit. Ideaal voor vrij nauwe technische ruimtes want deze kan ook voor de ventilatie unit worden geplaatst.

Als alternatief kan je de luchtverdeelkasten boven de unit plaatsen. Op die manier verlies je geen plaats naast de unit. Vaak dienen daar namelijk nog andere technische toepassingen komen. Wij bij Ruban Zelfbouw denken actief met jou mee! De aansluiting van de collectoren met de unit werden hier uitgevoerd met soepele geïsoleerde slang omdat dit de enige oplossing was in deze compacte ruimte.

  • Een derde mogelijkheid is dat je de luchtverdeelkasten onderaan de unit aansluit. De aan- en afvoer van en naar buiten blijft wel bovenaan de unit. Werk je met een plat dak, dan is de ventilatieunit van Vasco een goede oplossing. Dit toestel beschikt over aansluitingen naar de collectoren bovenaan en onderaan het toestel. Je kan dan met vier collectoren werken, twee voor de bovenverdieping (komen in het plat dak) en twee voor het gelijkvloers (komen in de vloer van de verdieping). Op die manier kan je alles bijzonder compact inbouwen.

 

Heb jij nog bijkomende vragen? Geen zorgen! Onze coaches helpen jou met plezier verder. Neem contact op via info@rubanzelfbouw.be of vraag jouw offerte nu aan!

 

 

Thomas De Clercq
04/02/2020
Thomas De Clercq

Andere artikelen

Elektriciteit: hoe de verlichting uittekenen voor je woning?

Lees verder

Elektriciteit leggen: hoe teken ik een elektrisch plan?

Lees verder

Welke voorbereidingen maken voor je elektrische installatie?

Lees verder

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikelen of promoties? Schrijf je vrijblijvend in op onze nieuwsbrief (max 1 keer per maand, geen spam!).