Wil je zelf werken uitvoeren op jouw werf, dan dien je over de nodige elektriciteit op de werf te beschikken.
Je kan jouw buur vragen of je tijdens de werken van hem de nodige elektriciteit kan gebruiken. In de praktijk leg je dan meestal een verlengsnoer van een stopcontact van de buur naar jouw werf. Maak je zelf een verlengsnoer, hou dan de lengte van het verlengsnoer zo kort mogelijk en gebruik een sectie van 2.5mm². Als het verlengsnoer te lang wordt of de sectie te klein, kan dit tot onveilige situaties leiden. Een makkelijkere oplossing is daarom een verlengsnoer met stopcontacten aan of een snoer op een haspel te kopen. Deze laatste zijn meestal thermisch beveiligd waardoor deze bij overbelasting gaan uitvallen. Let bij aankoop goed op hoeveel ampères of vermogen (watt) het verlengsnoer of de haspel aankan. Voor een werf neem je 3500 Watt of 16 ampère als uitgangspunt. Rol een haspel ook steeds volledig af om oververhitting te vermijden. Zeker als je de haspel op zijn vol vermogen gebruikt. Vermijd bij een verlengsnoer het gebruik van meer dan twee zware toestellen tegelijk. Het stopcontact van je buur is namelijk maar veilig tot 3500 watt en je verlengsnoer bevat geen beveiliging!
Tenzij je je buur heel goed kent, is stroom afnemen bij de buur meestal een tijdelijke oplossing. Vaak ontstaan er namelijk discussies rond het extra verbruik en de kostprijs ervan.
Bij een nieuwbouw kan je daarom beter een werfkast plaatsen. Deze bevat een tellerkast (de teller plaatst de netbeheerder), de nodige beveiligingen, gewone stopcontacten en driefasige stopcontacten. Dergelijke werfkast is ook wind- en waterdicht en kan dus buiten op de werf staan.
Om de werfkast aan te sluiten aan het elektriciteitsnet leg je best het kabeltraject aan met de definitieve kabel. Voor de plaatsing en de lengte van de aansluitkabel kan je best contact opnemen met Fluvius. Hou bij het berekenen van de lengte van de kabel rekening met de plaats waar de definitieve teller komt. Koop de kabel liever een meter te lang dan te kort. Je kan deze later niet verlengen.
De werfkast dient tevens voorzien te zijn van een aarding. Hiervoor kan je de aardlus gebruiken die reeds geplaatst werd onder de fundering. De aardlus sluit je aan op de onderzijde van de aardscheider in de werfkast. Als je nog geen aardlus hebt sla je een aardpin.
Na dit alles laat je de werfkast keuren door een erkend keuringsorganisme.
Fluvius zal maar overgaan tot het aansluiten van je werfkast op het net als er een blanco keurverslag is. Tevens dien je eerst een contract af te sluiten met een stroomproducent.
Bij een verbouwing heb je meestal nog een werkende aansluiting op het net. Om veilig te werken kan je best het oude verdeelbord volledig afsluiten. Dan ben je zeker dat er geen enkele kabel meer onder spanning staat. Het oude verdeelbord vervang je door een werfbordje met een differentieel, enkele automaten en enkele opbouwstopcontacten. Voorzie ook de nodige aarding. Als je aan de regels wil voldoen dien je het werfbordje te laten keuren.
Als je een winddichte woning koopt, moet je geen wind- en waterdichte werfkast plaatsen. Plaats dan ook een klein werfbordje (zoals bij een verbouwing). Als je dit laat keuren zal Fluvius je teller komen plaatsen en je aansluiten op het net. Dit komt vaak beterkoop uit dan de huur van een wind- en waterdichte werfkast. Bij Ruban Zelfbouw stellen we trouwens een klein werfkastje gratis ter beschikking van onze klanten.
En waarom zou ik al niet mijn finaal verdeelbord ophangen? De samenstelling van je finaal werfbord hangt af van het aantal stopcontacten, lichtkringen, sensoren,… die je gaat plaatsen. Dit varieert meestal in de loop van je project. Als je het verdeelbord van in het begin van jouw project ophangt is de kans groot dat er nog aanpassingen dienen te gebeuren op het einde van jouw project. Dit brengt dan extra (overbodige) kosten met zich mee.
Wil je meer te weten komen over het zelf leggen van elektriciteit? Neem dan hier even een kijkje of download gratis de handleiding elektriciteit.
Neem gerust even contact met ons op of vraag ineens een offerte aan!