Hoeveel tijd trek je best uit om je elektriciteitsinstallatie te installeren?

Het is een vaak gestelde vraag, waar helaas geen eenduidig antwoord op bestaat. Alles hangt af van hoe groot de woning is, hoeveel stopcontacten, lichtkringen en data je gaat plaatsen. En niet te vergeten: hoeveel hulp je hebt. 

We adviseren om -bij een standaardwoning met een normale elektriciteitsinstallatie- rekening te houden met 7 à 10 dagen voor de eerste werken. Hierbij gaat het om slijpen, kappen, potjes plaatsen, kabels trekken en veronderstellen we dat je voornamelijk alleen werkt.

In deze fase heeft het weinig zin om bijvoorbeeld ’s avonds na de werkuren nog enkele uren te werken. Dergelijke werken doe je beter in volle dagen, bijvoorbeeld een volledig weekend of indien mogelijk tijdens een weekje verlof. Als je ’s avonds thuis komt, je werkkledij moet aan doen, je materiaal in de auto laden, naar de werf rijden en achteraf ook alles nog opruimen, ga je heel wat tijd verliezen. Gevolg, je hebt het gevoel niet vooruit te raken en je raakt ontmoedigt.

In het geval van een houtskelet of een verbouwing met veel gyproc, kan het sneller gaan omdat je niet moet slijpen of kappen. Reken hier op 4 tot 7 dagen voor de eerste fase.

Wil je echt efficiënt slijpen dan raden we aan om voor een tweetal dagen een dubbele slijpschijf te huren. Je tekent dan eerst alle stopcontacten, schakelaars of drukknoppen, data, TV etc, af in de woning. En dan kan je alles in 1 of 2 dagen uitslijpen. Een dubbele slijper huren kost niet zoveel en werkt behoorlijk sneller dan een enkele slijpschijf.

Eens de ruwbouwwerken voorbij zijn, wacht je tot de pleisteraar gekomen is voor de volgende fase. Als je met gyproc / holle wand werkt heb je in deze fase nog wat werk om jouw inbouwdozen in de holle wanden te plaatsen.

Het plaatsen van de afwerking kan je gerust tussendoor doen, bijvoorbeeld op een avond na het werk. Dit is een proper werkje. Je hebt geen zwaar materiaal nodig en bovendien is de woning dan meestal winddicht. Dus kan je rustig al je materiaal op de werf laten liggen. Reken voor de afwerking wel een vijftal volle dagen, al dan niet verspreid over weekends en vrije avonden.

Wat met het verdeelbord? 

Indien onze coaches het verdeelbord voorbekabelen, dan reken je voor het ophangen van het verdeelbord en aansluiten best een vol weekend. Want er komt toch nog wat bij kijken: verdeelbord ophangen, kabels ordenen en aansluiten, alles proper afwerken.

Loopt mijn project niet uit doordat ik alles zelf doe?  

Het voordeel van de zaken zelf aan te pakken is dat  je meestal zelf je planning onder controle hebt. Dit betekent dat je onmiddellijk aan de slag kan als er een fase in je project is afgewerkt. Als je met een vakman werkt verlies je vaak tijd in je project doordat hij niet onmiddellijk kan aansluiten op het werk van de vorige vakman.

Thomas De Clercq
23/10/2020
Thomas De Clercq

Andere artikelen

Elektriciteit: hoe de verlichting uittekenen voor je woning?

Lees verder

Elektriciteit leggen: hoe teken ik een elektrisch plan?

Lees verder

Welke voorbereidingen maken voor je elektrische installatie?

Lees verder

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikelen of promoties? Schrijf je vrijblijvend in op onze nieuwsbrief (max 1 keer per maand, geen spam!).