Kan ik mijn ventilatie unit gebruiken om te koelen al dan niet in combinatie met een airco?

Wat doet de warmtewisselaar?

Elk ventilatiesysteem D is uitgerust met een warmtewisselaar om de lucht van buiten op te warmen naar de binnentemperatuur. Als het bijvoorbeeld in de winter buiten 5°c is en de binnentemperatuur is 19°c dan zal de ventilatie unit de buitenlucht opwarmen naar 17 à 18°c, afhankelijk van de warmterecuperatie of thermisch rendement van het toestel.

1

 

In de zomer zal deze warmtewisselaar de warmere buitenlucht (bv. 30°c) afkoelen naar de temperatuur van de binnenlucht (bv. 22°c). Op die manier helpt het ventilatiesysteem (op een beperkte manier) de temperatuur binnen in de woning onder controle te houden. Elk toestel is namelijk uitgerust met een bypass. Deze wordt ingeschakeld als de binnentemperatuur (bv. 24°c) hoger is dan de ingestelde comforttemperatuur (bv. 20°c) en de buitentemperatuur (bv. 19°c) lager is dan de binnentemperatuur. De bypass zorgt er dan voor dat de koelere buitenlucht rechtstreeks in de woning komt en niet meer via de warmtewisselaar passeert. Doordat lucht relatief weinig energie kan transporteren en omwille van de lage debieten van een ventilatiesysteem, zal een bypass wel slechts een beperkt effect hebben.

 

2 1 1

 

Ventilatie units die je kan uitrusten met een airco toestel.

 

3 1 1Er bestaan dus ook ventilatie units die je kan uitrusten met een airco toestel.

Echter de debieten van een ventilatiesysteem zijn veel kleiner dan die van een airco systeem. Een airco die koelt, zal de lucht in de ruimte drie tot vijf maal per uur vervangen. Bij een ventilatiesysteem gebeurt dat één maal per twee tot drie uur op normale stand, op maximum stand tot anderhalve keer per uur.
Vandaar ook dat het koppelen van een ventilatiesysteem aan een koelunit (airco) maar beperkt zal koelen en niet hetzelfde resultaat zal geven als een gewone airco. Reken op een daling van de temperatuur in de ruimte met een paar graden (twee à drie). De airco zal wel de relatieve vochtigheid verlagen van de lucht. Daardoor zal het klimaat in de woning ook aangenamer worden: de gevoelstemperatuur van  lucht met een lage relatieve vochtigheid is aangenamer dan die van lucht met een hoge relatieve vochtigheid.

 

Zelf ventilatie plaatsen.

Met ondersteuning van Ruban wordt zèlf ventilatie leggen kinderspel. Wij adviseren, maken legplannen en berekenen debieten. Afhankelijk van jouw technische achtergrond, jouw ervaring of net niet, kies je zelf de begeleiding die je nodig hebt. Neem contact met ons op of vraag meteen een offerte aan.

Thomas De Clercq
29/06/2019
Thomas De Clercq

Andere artikelen

Hoe een ventilatie installatie ontwerpen?

Lees verder

Ventilatie: wat bedoelt men met doorstroomopeningen?

Lees verder

Ventilatie-eisen: welke debieten laten berekenen?

Lees verder

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikelen of promoties? Schrijf je vrijblijvend in op onze nieuwsbrief (max 1 keer per maand, geen spam!).