Als ik een ventilatiesysteem D plaats, wanneer gebruik ik dan een muurdoorvoer en wanneer een dakdoorvoer voor de aan- en afvoer van de lucht? Waar let ik op bij de plaatsing ervan? Welke keuze heb ik in verschillende doorvoeren?
Er is geen verschil in het gebruik van een muur- of dakdoorvoer. Beiden zijn mogelijk en bieden geen specifiek voor- of nadeel voor de ventilatie.
Dak- en muurdoorvoeren komen ook in verschillende vormen en maten. De juiste keuze is afhankelijk van je eigen smaak.
Een dakdoorvoer vraagt de interventie van een dakwerker. Ideaal plaats je die als hij je dak legt of renoveert. Professioneel geplaatst geeft een dakdoorvoer geen probleem met inwatering of vocht.
Een muurdoorvoer vraagt een vrij grote opening (meestal 180mm of 210mm). Meestal laat je die boren met behulp van een klokboor.
De aan- en afvoer van verse lucht dienen voldoende ver uit elkaar te staan om te vermijden dat de afgevoerde lucht terug wordt aangevoerd. Reken hiervoor minstens 3 meter. Zorg er ook voor dat de afgevoerde lucht minstens 5 meter van een rookkanaal staat. Heb je buren in de nabijheid, hou dan ook rekening met hun schouw. Idealiter plaats je de aanvoer van verse lucht ook in een ander vlak dan het te vermijden rookkanaal, bv. de schouw van de CV in het dak en de aanvoer van verse lucht in de muur.
Lukt het niet om aan- en afvoer voldoende ver uit elkaar te plaatsen, dan bestaat er een oplossing van AeroPulmo (AspiroMural) waarbij aan- en afvoer naast elkaar door de muur kunnen. De speciale vorm zorgt ervoor dat er de afgevoerde lucht niet vermengd wordt met de toegevoerde lucht.
Als je werkt met een plat dak kan je beide doorvoeren naast elkaar plaatsen. Op het dak verloop je via een metalen buis over een afstand van 3 meter.
Van groot belang is dat de verbinding tussen de ventilatie unit en de muur- of dakdoorvoer geïsoleerd is. De afgevoerde en aangevoerde lucht tussen de unit en de muur- of dakdoorvoer is in de winter steeds koud. Als de verbindingen tussen de ventilatie unit en de muur- of dakdoorvoer niet geïsoleerd is, komt de warme binnenlucht in contact met de koude buis. Daardoor zal op de buis condens ontstaan en krijg je gedruppel op de muur en/of de grond.
Een vaak gemaakte fout is dan ook dat er geen verbinding is tussen de dak- of muurisolatie van de woning en de de isolatie van de buis naar de ventilatie unit toe. Het kleine stukje dat niet geïsoleerd is vormt een koude brug waarop condens kan ontstaan. Zorg daarom steeds voor een goede aansluiting tussen beide isolaties.
Ruban levert materiaal voor de doe-het-zelvers die zelf elektriciteit en/of ventilatie willen installeren. Afhankelijk van jouw ervaring maak je zelf een selectie uit de beschikbare begeleiding.
Ontdek onze unieke, no-nonsense service waarmee we al meer dan 10 jaar zelfbouwers helpen, van ontwerp tot het werkt.