Je woning ventileren is een must voor een gezond binnenklimaat. Opdat je ventilatiesysteem goed zou werken, zijn er doorstroomopeningen nodig. Net zoals bij de andere onderdelen van een ventilatiesysteem moet je bovendien aan specifieke regels voldoen. Wat bedoelt men met doorstroomopeningen en wat zeggen de EPB-eisen hierover?
Om je woning goed te kunnen ventileren heb je doorstroomopeningen nodig. Wat zijn doorstroomopeningen en aan welke regels moeten ze voldoen?
Doorstroomopeningen (DO) zijn nodig als je wil ventileren, want zonder deze openingen werkt je ventilatiesysteem niet. Lucht kan maar in een ruimte binnenstromen als er tegelijkertijd lucht kan buitenstromen en omgekeerd. Doorstroomopeningen zorgen ervoor dat de lucht van de ruimtes waar die wordt toegevoerd, kan doorstromen naar de ruimtes waar de lucht wordt afgevoerd. Download nu je gratis e-book ventilatie en leer wat je moet weten over ventileren.
Tip: leg zelf je ventilatie met behulp van ons zelfbouwpakket en laat je ondersteunen door onze specialisten. Zo bespaar je 2000 euro en meer op je project. We bezorgen je legplannen én berekenen de ventilatiedebieten voor jou! Ontdek hoe het werkt en vraag je offerte aan.
Een doorstroomopening kan een opening in een binnendeur of -muur zijn, of een spleet onder een binnendeur. In bepaalde gevallen vervangt men de doorstroomopening door een grote opening tussen twee ruimten (bijvoorbeeld een open keuken). De minimumcapaciteit en de vrije ruimte van deze openingen staat beschreven in regelgevingen. Laat je begeleiden door onze specialisten, zo ben je zeker dat je installatie aan de ventilatie-eisen voldoet.
Er bestaan diverse soorten doorstroomopeningen. Het kan gaan over grote openingen, spleten onder binnendeuren en doorstroomroosters. In de praktijk is de doorstroomopening meestal een spleet onder de deur. Doorstroomroosters zijn producten die in de muur, in de deur of in het kader rond de deur worden ingewerkt. Ze ogen esthetischer dan een spleet onder de deur en dempen geluid. Let wel op: niet elk rooster is een geldige doorstroomopening.
Voor elk ventilatiesysteem geldt dat vochtige ruimten minstens één doorstroomopening moeten hebben voor vrije luchttoevoer, en droge ruimten minimaal één doorstroomopening voor vrije luchtafvoer.
Een spleet onder de deur moet ongeveer één centimeter zijn. Dat komt overeen met een oppervlakte van ongeveer 80 cm². Daarmee voldoe je aan de gevraagde doorstroomdebieten (minimum van 70 cm²). Let wel, voor een keuken moet de doorstroomopening minstens 140 cm² zijn, of een spleet van ongeveer 2 cm onder de deur. Als je een open keuken hebt, zit je natuurlijk safe.
Wat kan een ‘grote opening’ tussen twee ruimten zijn?
Na de plaatsing van je ventilatie-installatie, moet je een ventilatieprestatieverslag (VPV) laten opstellen met o.a. de eigenschappen van de doorstroomopeningen (DO). De verslaggever ‘DO’ is verantwoordelijk voor het verslag over de productprestaties van de geïnstalleerde doorstroomopeningen. Als je zelf je ventilatie legt met behulp van ons zelfbouwpakket, kan je onze specialisten het ventilatieprestatieverslag laten opstellen. Vraag hier je offerte aan.
Bij mechanische ventilatiesystemen zorgen luchttoevoerroosters voor de aanvoer van verse buitenlucht, terwijl luchtafvoerroosters de vervuilde lucht naar buiten afvoeren. Doorgaans worden de luchttoevoer- en de luchtafvoeropeningen in een buitenmuur of in het dak aangebracht. Volg hierbij steeds de regels voor de aan- en afvoer van lucht:
Waarom kiezen voor Ruban Zelfbouw? Als je je ventilatiesysteem zelf plaatst met ons zelfbouwpakket bespaar je 2000 euro en meer op je project. Bovendien kan je gebruikmaken van de professionele hulp die je nodig hebt. Zo kan je de nodige verplichte documenten (waaronder het ventilatieprestatieverslag) laten opstellen door onze specialisten. Kies je begeleiding en vraag hier je offerte aan voor een zelfbouwpakket met begeleiding.