Ventilatie-eisen: welke debieten laten berekenen?

Je woning ventileren is verplicht én het is een must voor een gezond binnenklimaat. Hoeveel je moet ventileren is wettelijk bepaald. Welke ventilatiedebieten moet je minimum behalen en hoe zorg je ervoor dat jouw ventilatiesysteem voldoet? Ontdek wat je moet weten.

debieten berekenen ventilatie

De EPB-eisen bevatten ook ventilatie-eisen

Ga je bouwen, of plan je een energetische renovatie waarvoor een stedenbouwkundige vergunning of melding nodig is? Dan zal je moeten voldoen aan EPB-eisen. De wetgeving over ventilatie is een belangrijk onderdeel van de EPB, omdat ventilatie noodzakelijk is voor een gezond binnenklimaat. Zo moet je woning een ventilatiesysteem hebben waarmee je 3.6 m³ lucht per uur, per vierkante meter vloeroppervlak, kunt toe- of afvoeren. Goed om te weten: door zelf je ventilatie te plaatsen met een zelfbouwsysteem van Ruban, bespaar je 2000 euro en meer. Jij kiest welke begeleiding je wil. Ontdek de mogelijkheden.

Welk ventilatiesysteem moet ik kiezen?

Als je aan de ventilatienormen wil voldoen en tegelijk energie wil besparen, moet je uitkijken naar een mechanisch ventilatiesysteem (ventilatiesysteem D). Dat voert vervuilde lucht af via ventielen in de badkamer, keuken, wasplaats en de toiletten. Via kanalen voert het dezelfde hoeveelheid zuivere, voorverwarmde lucht toe in de slaapkamers, de living, het bureau … Via de warmtewisselaar draagt het systeem tot 87% warmte van de afgevoerde binnenlucht over op binnenkomende koudere buitenlucht. Op die manier bespaar je heel wat energie.

Opgelet: als je een mechanisch ventilatiesysteem gebruikt, moet je het correct inregelen om te kunnen voldoen aan de wetgeving over ventilatiedebieten. Plaats je je ventilatie met een zelfbouwsysteem van Ruban Zelfbouw, dan kun je deze klus uitbesteden aan onze ventilatiespecialisten. Zo weet je zeker dat je ventilatiesysteem optimaal is ingeregeld volgens de ventilatienormen. Een aanrader! Bekijk de begeleidingsmogelijkheden.

Wat is het minimaal geëiste ontwerpdebiet?

Wat zegt de wet over ventilatiedebieten? De Belgische ventilatienorm (NBN D 50-001) schrijft voor hoe snel een bepaalde hoeveelheid lucht in een ruimte ververst moet worden. De norm bevat minimaal geëiste ontwerptoevoer- en ontwerpafvoerdebieten waaraan je ventilatie moet voldoen. Het minimaal geëiste ontwerpdebiet is het debiet per ruimte waarvoor de installatie volgens de energieprestatieregelgeving minimaal moet ontworpen worden. Lees meer in de gratis wegwijzer ventilatie, een leerrijk e-book boordevol nuttige tips.

Hoe bereken je de verplichte ventilatiedebieten?

Om het minimaal geëiste ontwerptoevoerdebiet in droge ruimten en het ontwerpafvoerdebiet in natte ruimten te bepalen, geldt in theorie de algemene regel van 3,6 m³/h per m² vloeroppervlakte van de ruimte. Om te beletten dat er in kleine ruimten te weinig wordt geventileerd, is het minimaal geëiste toevoer- en afvoerontwerpdebiet nooit lager dan een bepaalde ondergrens. Om de lucht goed te laten circuleren door de woning, heb je spleten onder de deuren (doorstroomopeningen) nodig. In de tabel hieronder zie je hoe groot die minimaal moeten zijn.

Let wel: het minimaal geëist ontwerpdebiet houdt geen rekening met de hoogte van de ruimte, omdat die haast geen invloed heeft op het aantal aanwezige personen of de (vervuilende) activiteiten. Het minimaal geëist ontwerpdebiet is verder onafhankelijk van het aantal personen in een ruimte.

ventilatiedebieten

Mogen ontwerptoevoer- en ontwerpafvoerdebieten lager liggen dan de norm?

Om het energieverbruik beter onder controle te houden, mogen voor bepaalde ruimten de ontwerptoevoer- en ontwerpafvoerdebieten beperkt worden. Zelfs wanneer de algemene regel hogere ontwerpdebieten voorschrijft. Voor bijvoorbeeld een woonkamer kan het minimaal geëiste ontwerptoevoerdebiet nooit lager zijn dan 75 m³/h, maar mag het beperkt worden tot 150 m³/h. Het moet niet hoger zijn, maar het mag.

Aandachtspunten bij het berekenen van ventilatiedebieten
  • Je mag het debiet verdelen over meerdere openingen.
  • Om het debiet te bepalen, moet je de vloeroppervlakte van een ruimtejuist berekenen.
  • De mechanisch gerealiseerde debieten kunnen worden afgesteld door onze specialisten.
  • De ontworpen ventilatievoorzieningen mogen een hoger debiet bieden dan het minimaal geëiste ontwerpdebiet.
  • Je hoeft het minimaal geëiste ontwerpdebiet niet op elk ogenblik te behalen. Je mag het debiet dus hoger of lager regelen naargelang de behoefte.
  • Bij ruimten die over meerdere bouwlagen gaan, rekent men de totale vloeroppervlakte op alle niveaus mee om het minimaal geëiste ontwerpdebiet te berekenen.
  • Als de woonkamer en de open keuken in het ontwerp in elkaar verwerkt zijn, is het soms niet eenvoudig om de grens tussen beide ruimten te bepalen. Men maakt dan een ‘fictieve scheiding’ voor het bepalen van de gebruiksoppervlakte van de woonkamer en de open keuken. Daarbij moet men het minimaal geëiste ontwerpdebiet kunnen behalen.
Wat is de functie van doorstroomopeningen?

Dankzij doorstroomopeningen kan de lucht van de kamers waar die wordt toegevoerd, doorstromen naar de kamers waar de lucht wordt afgevoerd. De doorstroomopening is in de praktijk meestal een spleet onder de deur. Die spleet moet ongeveer één centimeter zijn, wat overeenkomt met een oppervlakte van zo’n 80 cm². Daarmee voldoe je aan de gevraagde doorstroomdebieten, want het minimum is 70 cm². Voor een keuken moet de doorstroomopening minimaal 140 cm² zijn, of een spleet van ongeveer 2 cm onder de deur. Bij een open keuken is dit sowieso geen probleem. Denk eraan: controleurs van de VEA (Vlaams Energie Agentschap) meten de spleet onder de deuren na met speciaal gereedschap. Maak de spleet dus groot genoeg.

Vergeet je verplicht inregelrapport niet

Om aan de EPB-eisen rond ventilatie te voldoen, heb je verder een inregelrapport nodig. Plaats je je ventilatie zelf met behulp van een zelfbouwsysteem van Ruban, dan kan een van onze specialisten de nodige debietmetingen doen en het inregelrapport opstellen voor de EPB-verslaggever. Dat rapport vermeldt de gemeten toe- en afvoerdebieten in de verschillende ruimtes. Men kan er dus uit afleiden of het ventilatiesysteem in balans is. Blijkt dat je niet aan de eisen voldoet, dan riskeer je een boete van het EPB. Je zorgt er dus best voor dat je ventilatiesysteem juist is ingeregeld. Reken gerust op onze hulp. Vraag hier je gratis offerte aan voor een zelfbouwsysteem met begeleiding.

Ventileren is noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat en bovendien verplicht. Met een zelfbouwpakket van Ruban Zelfbouw bespaar je tot 2000 euro op de kosten van je ventilatie. Bovendien kun je ons inschakelen voor je ventilatieverslaggeving, want we zijn erkend verslaggever. Vraag vrijblijvend je gratis offerte aan voor een zelfbouwsysteem op maat met begeleiding.

Thomas De Clercq
16/06/2021
Thomas De Clercq

Vraag een adviesgesprek aan met een van onze specialisten.

Maak een afpraak

Andere artikelen

Hoe een ventilatie installatie ontwerpen?

Lees verder

Ventilatie: wat bedoelt men met doorstroomopeningen?

Lees verder

Wetgeving: wat is een ventilatieverslag?

Lees verder

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikelen of promoties? Schrijf je vrijblijvend in op onze nieuwsbrief (max 1 keer per maand, geen spam!).