Hoe een ventilatie installatie ontwerpen?

Je woning efficiënt ventileren volgens de ventilatie-eisen? Daarvoor heb je een ventilatiesysteem D nodig. Dit moet ontworpen worden op maat van jouw situatie en noden om optimaal te kunnen werken. Leg je zelf je ventilatie via zelfbouw, dan kan je je laten helpen bij het uitwerken van het ventilatieontwerp. Ontdek waar je op moet letten bij het ontwerpen van je installatie en laat je begeleiden onze specialisten.

Ruban Facebook Post Ventilatie Installatie V1

Ventileren, een must voor een gezond binnenklimaat

Tegenwoordig bouwen we meer en meer luchtdicht, want dat is de norm. Maar hoe luchtdichter de woning, hoe belangrijker het is om te ventileren voor een gezond binnenklimaat. Om efficiënt te ventileren volgens de ventilatienormen heb je een mechanisch ventilatiesysteem (ventilatiesysteem D) nodig dat is aangepast aan je situatie. Het ververst de lucht voortdurend, en dit op een energievriendelijke manier. Zorgeloos ademhalen dus! Download onze wegwijzer ventilatie en leer meer over de werking van ventilatiesysteem D.

Leg je ventilatie via zelfbouw en ontvang een ontwerp

Geen idee hoe je een ventilatie-installatie ontwerpt? Reken gerust op Ruban Zelfbouw. Als je zelf je ventilatie plaatst met behulp van ons zelfbouwsysteem, bespaar je 2000 euro en meer. Bovendien kan je een ontwerp voor je installatie laten uitwerken door onze specialisten. Ze houden rekening met jouw situatie en de EPB-eisen van je woning. Op het ventilatieplan staan alle elementen van je ventilatie aangeduid. Zo weet je exact hoe jouw ventilatie-installatie eruit moet zien. Ontdek de begeleidingsmogelijkheden bij Ruban.

Een ventilatie-installatie ontwerpen: de aandachtpunten

Een ventilatie-installatie ontwerpen, hoe pak je dat aan? Hieronder leer je waarop je zoal moet letten. Download zeker onze gratis ventilatiegids, jouw handige leidraad voor het leggen van ventilatie. Warm aanbevolen!

  1. Plaats de ventilatiebuizen en de unit binnen de geïsoleerde schil
    De ventilatiebuizen en de ventilatie-unit moeten zich binnen de geïsoleerde schil van de woning bevinden. Zo vermijd je koudebruggen en voorkom je dat er condens in de buizen ontstaat. Stel, je plaatst de ventilatie-unit in een kelder die niet binnen de geïsoleerde schil zit. Dan moet je de ventilatiebuizen in de niet-geïsoleerde ruimte isoleren.

  2. Plaats de ventielen op de juiste plaats
    Plaats alle ventielen bij voorkeur in de hoeken van de kamer, diagonaal tegenover de deur van de ruimte. Het middelpunt van de ventielen plaats je steeds 50 cm tot 70 cm van de muren af. Als je een ventiel plaatst in een hoek, hou je dus 50 cm tot 70 cm afstand van beide muren. Download onze wegwijzer ventilatie en krijg meer tips voor de plaatsing van ventielen.

    Tip: Als je je ventilatie zelf plaatst met een zelfbouwsysteem van Ruban Zelfbouw, dan kan je onze ventilatiespecialisten een ventilatieplan laten uitwerken. Jullie bekijken samen waar je de ventielen best plaatst, rekening houdend met de mogelijkheden van je woning. Ontdek snel ons zelfbouwpakket en leer hoe je hulp krijgt.

  3. Een plat dak? Ontdek wanneer en hoe je de ventilatiebuizen plaatst
    Voor je plat dak wordt afgewerkt, leg je alle ventilatiebuizen. Deze buizen moeten onder de isolatie liggen. Er zullen dus buizen in de hellingschape komen te zitten. De hellingschape loopt ongeveer 1,5 cm per meter af, in de richting van de regenwaterafvoer. Op 6 m van de regenwaterafloop heb je dus een hoogte van 6 maal 1,5 cm, plus de starthoogte van de chape aan de afvoer (meestal een drietal cm). Bij een stuk uitspringend plat dak op bijvoorbeeld het gelijkvloers (bv. bij een uitbouw voor een keuken), zal je meestal door de betonbalk (ringbalk of draagbalk) waarop de verdieping steunt, moeten gaan met de ventilatiebuis. Vraag je aannemer of er een uitsparing kan worden voorzien in de balk.

  4. Ventilatiebuizen instorten in het beton (bij een volledig gegoten betonplaat of predallen)
    Bespreek met je architect of betoningenieur de opbouw van je betonplaat of predallen. Want bij het instorten van de buizen moet je je beton vaak iets dikker nemen. Bevestig de ventilatiebuizen iedere halve meter op de wapening of predallen. Zo voorkom je dat deze buizen omhoogkomen bij het storten van het beton. Download onze wegwijzer ventilatie en leer hoe dat aanpakt.

  5. Ventilatiebuizen in de PUR of chape
    Als je de buizen in de PUR-isolatie of chape plaatst, moet je minimaal 2 cm chape boven de buis hebben. Maar vaak beveelt men 3 tot 4 cm aan. Zeker als je platte ventilatiebuizen gebruikt, is die hoogte nodig. Als je vloerverwarming legt op het verdiep, moeten de ventilatiebuizen in de PUR liggen. De buizen van de vloerverwarming moeten zo vlak mogelijk lopen. Leg geen buizen rechtstreeks op de betonplaat van het gelijkvloers, want dat leidt tot condens in de buizen. In onze wegwijzer ventilatie ontdek je hoe de buizen correct in de PUR-isolatie of chape plaatst, en welke voorbereidingen nodig zijn.

  6. Plaatsing van de ventilatie-unit en de luchtverdeelkasten
    De plaats van de luchtverdeelkasten ten opzichte van de ventilatie-unit kan je vrij kiezen. De plaats van de aansluiting van de luchtverdeelkasten op de unit niet, want die is afhankelijk van het type unit. Hou hier rekening mee wanneer je de ventilatie-unit en de luchtverdeelkasten plaatst, want dit kan dit de aansluiting van de luchtverdeelkasten een pak eenvoudiger maken. Check zeker de handleiding van de ventilatie-unit.

    Als je onze specialisten een ventilatieplan hebt laten intekenen, dan houden we bij het uitwerken van het plan rekening met deze aansluitingen. Door de juiste plaats van de luchtverdeelkast vermijd je te veel bochten en ingewikkelde constructies bij de aansluiting van je ventilatie.

  7. Plaats van de muur- en dakdoorvoeren
    Zorg ervoor dat de luchttoevoer en de afvoer van de ventilatie minimaal 3 m uit elkaar staan. Maar ook dat de luchttoevoer minimaal 5 m van een rookkanaal (centrale verwarming, haard …) staat. Hou ook rekening met de rookkanalen van de buren. Je plaatst de luchttoevoer en -afvoer best in een ander vlak. Bijvoorbeeld via je schuin dak voor de toevoer, en via de muur voor de afvoer. Of plaats de toe- en afvoer elk langs de andere zijde van de nok. In geval van een rookanaal (kachel, cv …) op je dak plaats je de toevoer best in een ander vlak dan het rookkanaal.

Hoe bemachtig je een goed voorontwerp voor jouw ventilatie? Als je je ventilatiesysteem zelf plaatst met een zelfbouwpakket van Ruban Zelfbouw kan je professionele begeleiding krijgen van onze specialisten waar nodig. Zo kan je hulp krijgen bij het uitwerken van je ventilatieplan. Ook dan bespaar je 2000 euro en meer op de kosten van je ventilatie. Kies hier je begeleiding en vraag hier je offerte voor jouw zelfbouwpakket met begeleiding.

Caroline De Winter
21/01/2022
Caroline De Winter

Vraag een adviesgesprek aan met een van onze specialisten.

Maak een afpraak

Andere artikelen

Alles over aarding.

Lees verder

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikelen of promoties? Schrijf je vrijblijvend in op onze nieuwsbrief (max 1 keer per maand, geen spam!).