Waar en hoe installeer ik best het elektrisch verdeelbord?

In deze blogpost zoomen we in op het verdeelbord, het hart van je installatie. Waar moet je deze installeren in jouw woning en hoeveel plaats moet je voorzien?

Waar plaats ik het verdeelbord?

De klassieke plaatsing voor het verdeelbord is naast de teller, de plaats waar ook de elektriciteit binnen komt. Bij een nieuwbouw is dit via de aansluitbocht of enrgiebocht, bij verbouwingen is dit via de bestaande aansluiting.

Maar je mag gerust ‘out of the box’ denken want de plaats van het verdeelbord mag je vrij bepalen. Interessant is om het verdeelbord zo centraal mogelijk in je woning te plaatsen. Op deze manier zal je immers zo min mogelijk kabel moeten trekken.

verdeelbord 3 e1598607194939

Hou er wel rekening mee dat je het verdeelbord niet in een vochtige ruimte mag plaatsen. Dus zeker niet in de badkamer en ook een berging met douche vermijd je beter. De kelder kan eventueel wel zolang hij droog staat en er geen kans bestaat op onderlopen. Nadeel van deze oplossing is dat alle kabels –omdat deze van boven komen– via de bovenkant van het verdeelbord zullen binnen komen. Geen ideaal scenario om de kabels aan te sluiten en weg te werken.

Voor de aansluiting van het verdeelbord met de teller voorzie je een XVB 4X10mm² kabel. Komt het verdeelbord in een andere ruimte dan de teller? Dan leg je deze kabel best reeds op voorhand zodat hij mee in de chappe kan komen.

Bij de plaatsing moet je ook een opening maken in het plafond boven het bord. Op deze manier komen de kabels van de bovenliggende verdiepingen in het bord terecht. Deze uitsparing mag niet groter zijn dan de breedte en diepte van het verdeelbord.

Voor telefonie, internet en TV installeer je een modem die je best in de buurt van het verdeelbord plaatst. Hiervoor breng je –bij voorkeur– een aparte opening in het plafond aan. Door 2 aparte openingen kan je te veel kabels in de buurt van het verdeelbord vermijden.

Verder komen er in de woning nog heel wat andere technieken (CV, ventilatie,…) waar je ook de nodige plaats voor moet voorzien.

verdeelbord 6 e1598607242939

Kabels in de woning dienen steeds weggewerkt te worden in de muur (inslijpen), of achter een gyproc of holle wand. Als dit niet lukt zoals bv onderaan en bovenaan jouw verdeelbord, dien je de kabels weg te werken in een kabelgoot.

Er zijn twee mogelijkheden om een kabelgoot te maken: Ofwel maak je het jezelf gemakkelijk en bestel je via Ruban een kunststof kabelgoot. Ofwel steek je de handen uit de mouwen en maak je zelf een kabelgoot met behulp van een houten profiel, hoekijzers en een multiplex, gyproc of betonplex. Let wel op, staat jouw bord in een ruimte die vochtig kan worden (bv kelder,garage, wasplaats,…)? Gebruik dan zeker watervaste multiplex!

verdeelbord 5 e1598607221796

Hoeveel plaats moet ik voorzien voor een verdeelbord?

De afmetingen van een verdeelbord hangen af van het type verdeelbord waarmee je werkt en van het aantal automaten, differentieels, teleruptoren of domotica onderdelen die je nodig hebt.

verdeelbord 2 e1598607207746

Werk je met een klassieke installatie (schakelaars) dan raden we een verdeelbord tot 72 modules aan. De afmeting daarvan is H75cm X B36cm x D15cm.

Werk je met teleruptoren of domotica? Dan voorzien we grotere kasten die gemakkelijker te bekabelen zijn. Het grote voordeel van deze kasten is dat er links en rechts kabelhouders voorzien zijn. Bovendien is er meer plaats tussen de rijen in. Daardoor gaat het bekabelen sneller en kan je op een professionele manier werken. Deze kasten zijn tussen 75cm en 105cm hoog, 60cm breed en 20cm diep.

Bij domotica installaties werken we vaak met twee verdeelkasten, een voor de differentieels en automaten en een voor de domotica componenten. Je kan deze kasten boven elkaar hangen, maar dat is niet altijd even handig naar aansluiting toe. De bovenste en onderste rijen zitten dan namelijk vrij hoog en laag wat het aansluiten bemoeilijkt. Als je de plaats hebt hang je beide kasten dus best naast elkaar.

Thomas De Clercq
28/08/2020
Thomas De Clercq

Andere artikelen

Elektriciteit: hoe de verlichting uittekenen voor je woning?

Lees verder

Elektriciteit leggen: hoe teken ik een elektrisch plan?

Lees verder

Welke voorbereidingen maken voor je elektrische installatie?

Lees verder

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikelen of promoties? Schrijf je vrijblijvend in op onze nieuwsbrief (max 1 keer per maand, geen spam!).