Een goed werkende, gekeurde en veilige elektrische installatie is een must voor elke woning. De elektriciteitsinstallatie die je kiest, zal mee het comfort in je woning bepalen. Het is dan ook belangrijk dat je je elektriciteitsproject goed voorbereidt. Hoe pak je dat best aan?
Elektriciteit leggen in je nieuwbouwwoning begint met het in kaart brengen van je behoeften. Op basis van de toepassingen die je wil, kies je je type installatie: een klassieke installatie met schakelaars, een installatie met teleruptoren en drukknoppen, of een home automation installatie (domotica). Deze elektrische installaties kun je zelf plaatsen met behulp van het handige zelfbouwsysteem van Ruban Zelfbouw. Een aanrader, want zo bespaar je gemiddeld 50% op de volledige installatie. Vraag je gratis offerte aan.
Welk type elektriciteitsinstallatie past bij jou? Download je wegwijzer elektriciteit, vink de gewenste toepassingen aan en ontdek zo welk type installatie het meest geschikt is voor jou. Wil je bijvoorbeeld je rolluiken vanop afstand kunnen bedienen via je smartphone, dan is een home automation systeem een aanrader. Het is slechts één van de tientallen toepassingen die je krijgt voorgesteld in de wegwijzer elektriciteit.
Bij de renovatie van een woning moet de bestaande elektriciteit vernieuwd worden. Voor woningen gebouwd na 1 oktober 1981 zijn een keuringsverslag en de bijbehorende elektrische schema’s normaal gezien al beschikbaar. Zijn er wijzigingen gebeurd aan de installatie, vind je het attest niet terug, of is dit attest ouder dan 25 jaar, dan moet je de elektrische installatie opnieuw laten keuren. Met de begeleiding van onze specialisten kun je veilig zelf de elektriciteit in je woning vernieuwen en zo fiks besparen op de kostprijs van je elektriciteitsinstallatie. Zin om aan de slag te gaan met een zelfbouwsysteem op maat? Vraag hier je gratis offerte elektriciteit aan.
Voor de start van de elektriciteitswerken maak je een plan van wat je allemaal nodig hebt in de woning. Neem de tijd om na te denken over het gewenste aantal stopcontacten, de lichtkringen, de tv-stopcontacten, de data stopcontacten, verlichting enzoverder. Je zal zien: met een goed plan werk je sneller en bekom je een beter resultaat.
Met uitzondering van een aantal beperkingen in de badkamer of doucheruimte kun je zelf kiezen wat de beste plaats is voor je schakelaars, drukknoppen en stopcontacten. Download je wegwijzer elektriciteit en lees onze nuttige adviezen. Tip: een van onze interieurvormgevers helpt je graag bij het intekenen van jouw elektriciteitsplan. Met ons zelfbouwsysteem en de nodige begeleiding bespaar je gemiddeld tot de helft op de kosten van jouw elektriciteitsproject. Maak een afspraak voor een gratis adviesgesprek.
Wat je moet voorzien aan aansluitingen voor tv, data (internet en telefoon) en aansluitingen voor muziek … hangt vooral af van je zelf wil, al zijn er belangrijke aandachtpunten. Wil je ook op de slaapkamers een data- en tv-aansluiting? Wil je je woning uitrusten voor zowel Proximus als Telenet? Wil je een spelcomputer aansluiten op je tv? In de wegwijzer elektriciteit ontdek je meer belangrijke aandachtspunten. Maar deze gids bevat ook handige adviezen. Bijvoorbeeld de tip om naast wifi ook een vaste data-aansluiting te voorzien op bepaalde plaatsen. Of de raad om één of meerdere USB-laders op te nemen in je plan. Download de wegwijzer elektriciteit en scoor meer tips voor je elektrische installatie.
Ook voor je alarminstallatie, je deurbel, je verwarmings- en sanitaire installatie, je zonnepanelen en andere nutsvoorzieningen (zoals een airco, automatische rolluiken, zonwering, centrale stofzuiger, laadpaal enzoverder) zal je het nodige moeten voorzien. Als je aan de slag gaat met ons zelfbouwsysteem, kun je onze specialisten de nodige voorzieningen laten opnemen in je elektriciteitsplan. Met onze begeleiding leg je makkelijk zelf je elektriciteit, ook als je geen ervaring hebt! Leer meer over de mogelijkheden.
Voor je begint met de ruwbouw van je woning, denk je best eens na over je verlichting. Als je zelf je elektriciteit gaat leggen met ons zelfbouwpakket, dan kun je je elektriciteitsplan laten uittekenen door een van onze interieurvormgevers. Hij/zij adviseert je grondig bij je keuzes. Samen met jou werkt hij/zij bovendien een volledig lichtplan uit. Zo weet je waar je centrale lichtpunten, spots of bijvoorbeeld een ledstrip moet voorzien. Download je wegwijzer elektriciteit en ontdek advies over het aantal nodige lichtkringen per ruimte. Verder krijg je info over de soorten verlichting (algemene, directe en indirecte verlichting), de soorten armaturen en het voordelig verlichten met ledverlichting.
In badkamers is het elektrocutiegevaar heel groot, daarom wordt de badkamer ingedeeld in vijf zones. Per zone bestaan specifieke regels over wat mag en niet mag. Zo is in het volume in het bad (= zone 0) geen elektrisch materiaal toegelaten. Download je wegwijzer elektriciteit en raadpleeg de wetgeving per zone.
De plaats van het verdeelbord in de woning kies je zelf. Hoe centraler in de woning je verdeelbord staat, hoe minder kabels je nodig gaat hebben. Meestal wordt het verdeelbord naast de teller geplaatst. Let wel: bij de plaatsing van het verdeelbord moet je een sleuf boven het bord maken waarlangs de kabels van de verdiepen erboven in het bord terechtkomen. Hetzelfde geldt voor de kabels voor telefonie, tv en internet die naar je modem moeten. Ook hiervoor voorzie je best een sleuf. Verder komen er in de woning nog heel wat andere technieken (centrale verwarming, ventilatie …). Voorzie daar dus ook de nodige plaats voor. Download je wegwijzer elektriciteit voor meer tips.
Tot slot moet je minstens twee contracten afsluiten: een met de netbeheerder en een met de stroomleverancier. De stroomleverancier (ook netbeheerder) is regio gebonden en kun je niet kiezen. Je vindt zijn gegevens op de website van de VREG. Je stroomleverancier kies je wel zelf. Benieuwd welke leverancier de beste is voor jou? Dit kun je testen op de website van de VREG. Download je wegwijzer elektriciteit en check welke soort aansluiting je best kiest.
Wil jij zo’n 50% besparen op de kostprijs van je volledige elektrische installatie? Het lukt met het zelfbouwsysteem van Ruban Zelfbouw. Je kiest zelf welke begeleiding je wil, zo kun je ook zonder ervaring aan de slag. Vraag hier je gratis offerte elektriciteit aan.
Ook het vernieuwen van de elektriciteit in een bestaande woning kan via zelfbouw. Download de wegwijzer elektriciteit en ontdek welke extra voorbereidingen nodig zijn voor het vernieuwen van je elektriciteit.