Waarom ventileren?

Ventilation scaled“Waarom moet ik een ventilatiesysteem voorzien? Het is een bijkomende kost voor mijn nieuwbouw of verbouwing en ik zie het nut er niet echt van in.” Dit zijn de bedenkingen die wij regelmatig tegenkomen.

Het steeds beter isoleren van de woning betekent ook dat we steeds luchtdichter bouwen. Dit verhindert de natuurlijke aan- en afvoer van verse lucht in de woning via allerlei openingen (kieren en spleten).

Door de dagelijkse woonactiviteiten vervuilt de lucht en ontstaat er vocht in de woning. Vocht is een belangrijke bron van verontreiniging. Een gemiddeld gezin produceert maar liefst 10 tot 15 liter vocht per dag met de gewone alledaagse activiteiten zoals koken, baden, douchen en wassen! Te veel vocht leidt tot schimmels, vochtplekken op de muur, huismijt en houtrot.

Geuren in huis ontstaan bijvoorbeeld bij koken en vormen ook een verontreiniging. Tevens komen bij allerlei andere woonactiviteiten gassen vrij, zoals CO2 bij ademhalen en tabaksrook en vluchtige gassen bij gebruik van schoonmaakmiddelen, verf en lijm. Ventileren is dus zeker geen overbodige luxe!

Via deze link kan je een samenvatting lezen van een wetenschappelijk onderbouwde studie door het WTCB over het nut van ventilatiesystemen in de woning.

TIP

Ik kan toch ook gewoon de ramen open zetten om te ventileren? Dat is juist, maar dit is enerzijds geen gecontroleerde ventilatie. Je weet dus niet hoeveel m┬│ lucht in de woning vervangen is door verse buitenlucht. Anderzijds is dit niet echt energie vriendelijk in de winter: je betaalt veel geld voor het isoleren en het luchtdicht maken van de woning en dan ga je alle ramen open zetten in de winter om te ventileren. Daardoor gaat heel wat energie verloren.

VEELGESTELDE VRAAG

Mag ik in de zomer mijn ramen open zetten als ik een ventilatiesysteem heb in huis? Voor een ventilatie systeem vormt het geen probleem om je ramen open te zetten. In de winter hoeft het niet omdat het ventilatie systeem voor de luchtverversing zorgt. Als je dan je ramen open zet zorgt dit voor heel wat verlies van warmte en dus dure energie. In de zomer mag je zeker alle ramen open gooien en zo genieten van je terras.

Thomas De Clercq
28/02/2019
Thomas De Clercq

Andere artikelen

Hoe een ventilatie installatie ontwerpen?

Lees verder

Ventilatie: wat bedoelt men met doorstroomopeningen?

Lees verder

Ventilatie-eisen: welke debieten laten berekenen?

Lees verder

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikelen of promoties? Schrijf je vrijblijvend in op onze nieuwsbrief (max 1 keer per maand, geen spam!).