Hier is geen eenduidig antwoord op. Het hangt namelijk in belangrijke mate af van hoeveel PUR en chape je hebt, de dikte van de buizen van de ventilatie, het type verwarming (radiatoren of vloerverwarming), of je werkt met een klassieke ruwbouw of een houtskelet, …
De bepalende factor is meestal de verwarming. De buizen van de verwarming (of je nu met radiatoren of vloerverwarming werkt) moeten mooi vlak gelegd worden. Verder dien je er rekening mee te houden dat je meestal geen ruimte hebt in je vloer om buizen van ventilatie, verwarming, sanitair of afvoeren met elkaar te laten kruisen.
De buizen voor elektriciteit zijn het kleinst (16mm tot 20mm) en kunnen ook bijna altijd overal onder of langs. Vaak kan je deze dus als laatste leggen. Verder kan je ook makkelijk in de vloerplaat een sleuf van een tweetal cm uitslijpen en uitkappen om een kabel van de elektriciteit te laten passeren. Op die manier kan je onder de buizen van de verwarming, ventilatie of afvoer lopen. Dit doe je natuurlijk maar als erboven lopen niet kan omwille van te weinig pur of chape.
Een andere regel die je dient te respecteren is de hoeveelheid chape boven een buis. Reken dat je voor de stevigheid van de chape minstens een drie tot vier cm chape nodig hebt boven een ronde buis. Werk je met platte buizen mag dat meer zijn en moet de chape eventueel een met metalen net verstevigd worden.
In een houtskeletbouw leg je een groot deel van de technieken in het plafond. Daar heb je voldoende hoogte en heeft de volgorde minder belang.
Vaak worden de buizen van de ventilatie mee in de welfsel gegoten. Dan heb je voor de elektriciteit, verwarming en sanitair meestal voldoende plaats en is de juiste volgorde minder belangrijk.
Uiteraard kan Ruban Zelfbouw jou begeleiden hierin want afhankelijk van jouw technische achtergrond, jouw ervaring of net niet,
kies je zelf de begeleiding die je nodig hebt.
In een volgend bericht komen we terug op de te volgen stappen bij het leggen van de elektriciteit en de ventilatie.