Welke kanalen kies ik het best voor mijn ventilatie?
In je woning dien je de nodige kanalen weg te werken voor het aan- en afvoeren van de lucht. Hier bestaan verschillende oplossingen voor. We zetten ze even voor je op een rijtje:
Werken met spiraalkokers of “galva-kokers”
Spiraalkokers zijn ronde gegalvaniseerde stalen ventilatiebuizen met een diameter tussen de 80mm en 200mm. Vaak worden ze toegepast met diameter 125mm, 160mm of 180mm. Je ventilatie unit is het episch centrum waar alles begint. Hier vertrek je met twee buizen, één voor de aanvoer en één voor de afvoer. Je maakt dan aftakkingen op de buis voor bijvoorbeeld je living, slaapkamer of keuken, badkamer of toilet.
Wat zijn de voor- en nadelen?
Voordelen:
Dankzij de grotere diameter van de buizen kan er meer lucht verplaatst worden zonder dat de ventilator veel toeren hoeft te maken.
De aankoop van spiraalkokers of “galva-kokers” is relatief goedkoop.
Bak jij je eigen brood? Dan bestaat de kans dat je deze heerlijke geur op meerdere plaatsen doorheen je woning ruikt.
Galva-kokers zijn luchttechnisch erg sterk.
Nadelen:
De grotere diameter zorgt ervoor dat de buizen net iets minder gemakkelijk weg te werken zijn. Maar je houdt van een uitdaging, toch?
Het installeren neemt net iets meer tijd in beslag.
De vele vertakkingen maken de reiniging een iets uitdagendere job.
Alle kamers staan in verbinding met elkaar. Dankzij geluiddempers heb je geen last van geluidsoverdracht. Geuren kunnen zich wel van de ene ruimte naar de andere verplaatsen. Maar dat heeft soms z’n voordeel. Denk maar aan de geur van vers gebakken brood of cake.
Instortsystemen waarbij je alles in de chappe verwerkt
Het grote voordeel van dit systeem is het plaatsingsgemak. Het stelsel met kanalen wordt opgebouwd uit een plat kanaal waarmee je een luchtverdeelkast voedt. Vanuit die luchtverdeelkast vertrekken dan verschillende kleine buisjes “diameter 40mm of 50mm”. Deze zijn heel eenvoudig weg te werken in bijvoorbeeld de chappe.
Maar zoals bij alles zijn ook hier enkele nadelen:
Het toestel verbruikt meer en heeft over het algemeen een kortere levensduur, omwille van de eenvoudige reden dat kleinere buizen meer wandoppervlakte en dus ook meer weerstand hebben.
Ter hoogte van het ventiel zal de lucht vaak met een hoger snelheid uit de ventielen worden gestuwd. Daardoor kan daar lawaai ontstaan.
De reiniging is geen evidentie omdat de aftakking zich meestal in de chape bevinden.
Omdat het één communicerend buizenstel is, is het eveneens enkel in te regelen aan de ventielen. Bij het reinigen of schilderen van het plafond mag je niet draaien aan je ventielen of ze onderling uitwisselen. Eens je een ventiel in een andere stand plaatst is het systeem ontregeld. Goed opletten dus!
Air Excellent / Hybalans: systeem met centrale luchtverdeelkasten
Bij het Air Excellent / Hybalans-systeem leg je “punt tot punt” verbindingen aan tussen ieder ventiel en een collector of luchtverdeelkast. De luchtverdeelkast plaats je naast of bij de ventilatie unit. De kanalen leg je uit één stuk zonder aftakkingen of vernauwingen.
Het kanalenstel bestaat uit kunststof kanalen met aan de binnenzijde een PE buis die de kanalen uitvlakt. PE is een volkomen veilig materiaal dat bijvoorbeeld ook voor je waterleiding en in de voedingsindustrie wordt gebruikt.
Deze systemen hebben een aantal belangrijke voordelen:
Omdat je met een punt tot punt verbinding werkt ontstaat er geen geur – of spraakoverdracht van de ene ruimte naar de andere. Hoera!
Het systeem is zeer eenvoudig zelf te leggen. De kanalen komen toe op rollen van 50m. Met een breekmes snij je ze op maat. Via rubberen ringen en eenvoudige koppelingen maak je een luchtdichte koppeling tussen het ventiel en de luchtverdeelkast. Gemakkelijker kan niet.
Het kanalenstel is handig in onderhoud omdat er geen aftakkingen zijn. Er bestaan borstels op een lange veer waarmee je de buizen kan reinigen via de luchtverdeelkast of het ventiel.
Het debiet stel je in ter hoogte van de luchtverdeelkast door middel van restrictieringen. Hierdoor dienen er geen of zeer beperkte instellingen te gebeuren ter hoogte van de ventielen zelf. Bij het eventueel ontregelen van het ventiel behoudt je nog steeds een goed ingeregeld systeem via de restrictieringen.
Doordat de inregeling in de luchtverdeelkast gebeurt, heb je geen gefluit vaneventueel te nauw ingeregelde ventielen.
De PE-kanalen zijn aan de binnenzijde vlak gemaakt met een anti-statische coating. Hierdoor hebben eventuele stofdeeltjes en dergelijke geen kans om de kanalen te vervuilen en te vernauwen.
Het luchtverdeelsysteem van Air Excellent (een merknaam van de firma Ubbink) heeft ook als groot voordeel dat je verschillende diameters en types buis op dezelfde luchtverdeelkast kan aansluiten. Je kan namelijk werken met ronde buizen met diameter 90mm, 75mm of 63mm of met ovale buizen 60mm hoog en 50mm hoog. Op die manier is er voor elke woning een oplossing om buizen weg te werken.
Doordat er in de luchtverdeelkasten geluidsisolatie is voorzien moet je dergelijke systemen niet uitrusten met een geluidsdemper.
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikelen of promoties? Schrijf je vrijblijvend in op onze nieuwsbrief (max 1 keer per maand, geen spam!).