Zonnepanelen of toch maar even wachten?

Wij zijn jouw partner voor al jouw elektriciteit. En daarom denken we met je mee. Zoals je misschien al weet zijn de laatste jaren de premies voor zonnepanelen volledig weggevallen. In juni (2020) kwam er echter een kantelpunt, want de Vlaamse regering kondigde een nieuwe jaarlijkse premie aan voor iedereen die vanaf 1 januari 2021 zonnepanelen installeert. De vraag die bij velen nu speelt is dan ook logisch: nu investeren of toch maar even wachten? Wij puurden het onderzoek van Engie uit en geven je de highlights. 

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten hoe deze nieuwe Vlaamse zonnepremie in elkaar zit.

Schermafbeelding 2020 09 16 om 11.09.40De premie telt enkel en alleen voor gebouwen die al op het net zijn aangesloten en waarvoor een bouwvergunning werd aangevraagd voor 1 januari 2014. Heb je dus een nieuwbouwwoning dan komt deze helaas niet in aanmerking. Bovendien bedraagt de premie maximaal €1.500 en nooit meer dan 40% van de totale kostprijs van de installatie. 

Het is geen toeval dat de nieuwe premie vanaf 1 januari 2021, juist nu komt. Vlaanderen voert namelijk een nieuw tariefsysteem in. Het principe van de terugdraaiende meter verdwijnt. Momenteel loopt je meterstand op als je stroom van het elektriciteitsnet verbruikt. Heb je overtollige stroom van je zonnepanelen die je toevoegt aan het net, loopt je meterstand terug. Maar met deze regeling is het binnenkort voorgoed voorbij. 

Vanaf 2021 loopt je meter niet meer terug, maar zal je wel recht krijgen op een bepaalde vergoeding. Je ontvangt dus geld voor de elektriciteit die je zonnepanelen opwekken wanneer je die stroom niet verbruikt. De prijs die je ontvangt voor het injecteren van stroom aan het net is lager dan de prijs die je betaalt voor het verbruiken van stroom van het net. 

Een belangrijk gevolg hiervan is dat al je vooral ’s avonds of ’s nachts stroom verbruikt en je dus zelf weinig zelfverbruik hebt, de rentabiliteit van zonnepanelen daalt. 

Het antwoord op de vraag die ons allemaal bezig houdt: Laat ze nog in 2020 installeren. Berekeningen van Engie tonen aan dat zonnepanelen interessanter zijn als je ze nog in 2020 kan laten installeren. 

Je hoeft ons niet op ons woord te geloven. We geven je graag de berekening even mee:

Schermafbeelding 2020 09 16 om 11.08.40

Bron: Engie 

Keuze 2020:

Beslis je als Vlaamse consument in 2020 om in zonnepanelen te investeren, kan je volgens de huidige regeling nog zo’n 15 jaar lang profiteren van het systeem van de terugdraaiende meter. Bovendien ziet het ziet ernaar uit dat de overheid niet zal terugkomen op die beslissing. Het is echter niet 100% zeker, want momenteel loopt er nog een procedure hierover. De Vlaamse energieregulator -de VREG- vecht die regeling aan voor het Grondwettelijk Hof wegens discriminerend en in strijd met zijn onafhankelijkheid. 

Snel even berekenen: De terugdraaiende meter zal ervoor zorgen dat je elektriciteitsfactuur 15 jaar lang rond €0 schommelt. Met andere woorden: je bespaart 15 jaar lang elk jaar opnieuw bijna €1000! Niet mis, toch?! 

Zelfs als je rekening houdt met het prosuemententarisf -dat goed is voor zo’n €300-bespaar je nog €700 per jaar. De terugverdientijd van je investering bedraagt dan ongeveer 8 jaar.

Schermafbeelding 2020 09 16 om 11.34.17

Keuze 2021:

Beslis je om in 2021 te investeren in zonnepanelen, dan betaal je minder voor de aankoop. Je ontvangt namelijk de nieuwe premie van de Vlaamse overheid (nomaals, de nieuwe regeling is niet van toepassing op nieuwbouw). Daar staat tegenover dat je elektriciteitsfactuur hoger zal zijn dan wanneer je nog dit jaar panelen zou installeren.

Het nieuwe tariefsysteem -ingang vanaf 2021- is minder voordelig als je hoofdzakelijk stroom verbruikt op tijdstippen waarin je panelen weinig of zelfs geen elektriciteit opwekken zoals bijvoorbeeld ’s avonds en/of ’s nachts. Je ontvangt dan wel een vergoeding voor de kWh die je in het net injecteert, maar die is beperkt. Momenteel wordt ze op 0,03 €/kWh geraamd.

Enkel zelfverbruik kan je nog echte besparingen opleveren. Maar je zelfverbruik verhogen is nog niet zo eenvoudig. Vaak kan dat alleen als je investeert in nieuwe elektrische huishoudapparaten of bijvoorbeeld een thuisbatterij… Het zelfverbruik van een gemiddeld gezin wordt momenteel op 35% geraamd. Het levert je jaarlijks een besparing van ongeveer €360 op. Tel daarbij de vergoeding die je ontvangt omdat je stroom injecteert -gemiddeld €80 per jaar- en je totale besparing bedraagt gemiddeld €440. 

Een toch wel groot verschil met wat je zou besparen als je dit jaar je zonnepanelen nog laat installeren.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan zeker contact op voor een persoonlijk gesprek. Onze coaches helpen je verder. 

Bron: Engie

Thomas De Clercq
17/09/2020
Thomas De Clercq

Andere artikelen

Elektriciteit: hoe de verlichting uittekenen voor je woning?

Lees verder

Elektriciteit leggen: hoe teken ik een elektrisch plan?

Lees verder

Welke voorbereidingen maken voor je elektrische installatie?

Lees verder

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikelen of promoties? Schrijf je vrijblijvend in op onze nieuwsbrief (max 1 keer per maand, geen spam!).